1.500 ιδρύματα πρόνοιας κάτω από έναν φορέα-ομπρέλα

1.500 ιδρύματα πρόνοιας κάτω από έναν φορέα-ομπρέλα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους για μια μόνιμη, νόμιμη και διαρκή χρηματοδότηση, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αναζητούν πάνω από 1.500 ιδρύματα και φορείς, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που παρέχουν κοινωνικό – προνοιακό έργο και εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, προκειμένου αφενός να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους, αφετέρου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, σε μια περίοδο που οι προνοιακές ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Το σχέδιο που αποκαλύπτει η «Κ» έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και τυγχάνει της υποστήριξής του στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, έχει στόχο τη «διάσωση» των προνοιακών ιδρυμάτων που είτε υπολειτουργούν, στηριζόμενα στη φιλανθρωπία, είτε οδηγούνται σε «λουκέτο» χτυπημένα από τη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα εποπτευόμενα από την Πρόνοια ιδρύματα θα προχωρήσουν στη συγκέντρωσή τους κάτω από έναν φορέα-ομπρέλα που θα λειτουργεί για λογαριασμό τους, συνεπικουρούμενος από μια εταιρεία κοινωνικής οικονομίας, κυρίως για τις εμπορικές πράξεις, εκεί όπου νομικά δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του. Μάλιστα, για το αρχικό κεφάλαιο θα εκπονηθεί, pro bono, από την Deloitte, οικονομοτεχνική μελέτη που θα υποβληθεί σε ιδιωτικά φιλανθρωπικά funds για χρηματοδότηση.

Στην πράξη, τα ιδρύματα αποφάσισαν να συντονίσουν τις δράσεις τους εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από το κράτος (όχι επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού), από τα ιδιωτικά ιδρύματα φιλανθρωπίας αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Μοναδική υποχρέωση των ιδρυμάτων θα είναι η εισφορά της χρήσης του διαφημιστικού χρόνου που τους δίνει ο νόμος, για τη χρησιμοποίησή του από τον φορέα-ομπρέλα στην εταιρική στρατηγική του σχέση με το κράτος (με το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Μάλιστα, στον κεντρικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι και άξονες βασισμένοι σε ενέργειες που ήδη γίνονται ή που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Το παράδειγμα

Τέτοιο παράδειγμα είναι η επιλογή των αποφοίτων του Ιδρύματος Θεοτόκος (Ιδρυμα Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Νοητική Υστέρηση) από τη HELEXPO-ΔΕΘ για την εκμετάλλευση του κυλικείου, εστιατορίου και catering των συνεδριακών της εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σύμπραξης των ιδρυμάτων με φορείς του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την επίτευξη ουσιαστικών μορφών παρέμβασης στην αγορά εργασίας των ΑμΕΑ και των κοινών της agenda 2020. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπό ίδρυση φορέας θα μπορούσε για λογαριασμό των ιδρυμάτων να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ένταξη ΑμΕΑ στη αγορά εργασίας και στην εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων από τα εργαστήρια των ιδρυμάτων, να εμπλακεί σε κάθε μορφής συμφωνίες παρέχοντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικούς πόρους και εμπορικές λύσεις στη εδραίωση βιώσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και έσοδα στα ίδια τα ιδρύματα.

Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγεται η συμβολή επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που επιστρέφει σε αυτά με τη μορφή private label προϊόντων, παρέχοντας, εκτός της χρηματοδότησης, ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση των ατόμων που φιλοξενούνται στα ιδρύματα, αλλά και άλλες υπηρεσίες. Ακόμη μία πρόταση αφορά τη σύμπραξη των ιδρυμάτων και του επιστημονικού τους προσωπικού με ξενοδοχειακές μονάδες και στόχο την παροχή υπηρεσιών θεραπευτικού τουρισμού. Ηδη σχεδιάζεται συνεργασία του Ιδρύματος ΕΓΝΥΑ, που βρίσκεται στο Λαγονήσι και διαθέτει υποδομές θεραπειών, εργαστηρίων και φιλοξενίας, με μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες στο ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του, εφόσον υπάρξουν συνεργασίες με ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού. Αυτό που θέλει να αναπτύξει ο υπό σύσταση φορέας είναι η εξειδίκευση που διαθέτουν τα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα ΝΠΙΔ, με την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου από την πλευρά των ξενοδοχειακών μονάδων.

Βάσει του σχεδιασμού, οι εισπράξεις θα μπορούν να προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης, τη μείωση του κόστους για τον ΕΟΠΥΥ, τη διασύνδεση με προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία», την εξασφάλιση χαμηλότερων ενοικίων, τη φθηνότερη τροφοδοσία, τη σύναψη κοινωνικών συμπράξεων με ενώσεις καταναλωτών και δήμων για αγροτικά προϊόντα, την προώθηση στην απασχόληση, την παραγωγή στοχευμένα προϊόντα για επιχειρηματική ανάπτυξη, τη δημιουργία brands ειδικά για τα ιδρύματα ή από τα ιδρύματα, την προβολή τους σε ειδικά stands σε σούπερ μάρκετ, με παρεμβάσεις για την ανακύκλωση, τα σκουπίδια, τα πάρκα, τη συντήρηση κήπων, με την εισφορά κληροδοτημάτων για κοινωνική κατοικία κ.ά. Και όλα αυτά σε εφαρμογή της agenda 2020 για την προώθηση στην απασχόληση των κοινών που προβλέπονται από αυτή. Στον κεντρικό σχεδιασμό διερευνάται επίσης η συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. για τη δημιουργία λαχείων Πρόνοιας.

Η Deloitte

Η Deloitte θεωρεί βασική διέξοδο αυτοχρηματοδότησης τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων Πρόνοιας σε εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικότητας (κοινωνική οικονομία). Εκτιμά δε, ότι αφού αναδειχθούν τα πιθανά οφέλη για τα ιδρύματα, με τη μελέτη βιωσιμότητας, πρέπει να διερευνηθούν και πιθανές οικονομίες κλίμακας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT