Σε εκκρεμότητα 74.300 αιτήματα συνταξιοδότησης

Σε εκκρεμότητα 74.300 αιτήματα συνταξιοδότησης

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, με τα Ενιαία Κέντρα Απονομών που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων είναι 2 μήνες όταν το 2019 ήταν στους 18 μήνες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επεκτάθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, με το οποίο ενημερώνονται προκαταβολικά οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση. Πρόκειται για συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του έτους για υποψήφιους συνταξιούχους που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, οι εκκρεμότητες που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έφτασαν τις 74.300, με τα προβλήματα να εντοπίζονται περισσότερο στις επικουρικές και στις διεθνείς συντάξεις. Προβληματισμό προκαλεί, άλλωστε, και η σταθερά αυξητική τάση που έχουν οι νέες αιτήσεις για απονομές συντάξεων.

Αναλυτικά, στις 74.300 ανέρχονται οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες κύριων, επικουρικών, διεθνών συντάξεων, αλλά και εφάπαξ παροχών προς τους δικαιούχους – συνταξιούχους.

Τα στοιχεία αφορούν τον Μάρτιο και οι εκκρεμότητες είναι περίπου 21.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, 26.000 για επικουρικές, 18.000 για διεθνείς, ενώ υπάρχουν και 9.300 εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ που πρέπει να απονεμηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, πλέον, με τα Ενιαία Κέντρα Απονομών που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων είναι 2 μήνες, όταν το 2019 ήταν στους 18 μήνες.

«Σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, έναντι 500 το 2019 και έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων που αφορούσαν τα έτη 2021-2022 και 2023. Εχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί οι κανόνες, δημιουργήθηκαν διαδικασίες fast track και έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης», σημείωσε στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του ασφαλιστικού, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης.

Καθώς μάλιστα ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας έχουν, από την αρχή του έτους, δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, εφαρμόζεται πιλοτικά η διαδικασία έγκαιρης ενημέρωσης εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ηδη, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για περίπου 2.500 δικαιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι πρόκειται εντός της τρέχουσας χρονιάς να συνταξιοδοτηθούν και πλέον, η ενημέρωση έχει επεκταθεί και στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει πριν από τις ημέρες του Πάσχα και υπολογίζεται ότι έχουν ενημερωθεί 500 ασφαλισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT