Πώς θα λάβουν σύνταξη όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Πώς θα λάβουν σύνταξη όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Ενα τμήμα της θα παρακρατείται για να εξοφληθούν οι οφειλές σε έως 60 μήνες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 333,3 ευρώ τον μήνα θα παρακρατείται από τη σύνταξη των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου τράπεζες και ΕΦΚΑ να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διασύνδεσης των συστημάτων τους. Ο υποψήφιος συνταξιούχος με χρέη έως 30.000 ευρώ (10.000 για τους αγρότες) θα υποβάλλει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ότι δέχεται να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτει λογαριασμό ή επενδυτικό προϊόν στο όνομά του, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της περιουσίας του. Εφόσον αυτό δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ, θα λαμβάνει σύνταξη, μειωμένη όμως κατά 40%, καθώς αυτό θα παρακρατείται από τον ΕΚΦΑ προκειμένου να μειωθεί το χρέος τουλάχιστον σε 20.000 ευρώ. Προσοχή όμως. Η παρακράτηση αυτή, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 333,3 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 100 ευρώ για τους αγρότες. Οταν η οφειλή πέσει κάτω από 20.000 ευρώ, τότε η σύνταξη θα αυξάνεται και η δόση θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ. Η ρύθμιση για την πλήρη εξόφληση θα διαρκεί 60 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό αποκτούν ελπίδες για συνταξιοδότηση, παρά τις σωρευμένες οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ, περίπου 15.000 με 20.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Βέβαια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ΕΦΚΑ και τράπεζες θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν τις καταθέσεις των οφειλετών κάπου κοντά στον Ιούνιο.

Τότε, θα ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων από τους οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ. Αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Θα είναι παράλληλα και υπεύθυνη δήλωση για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Οι τράπεζες θα πρέπει εντός 10 ημερών να δίνουν το πράσινο φως, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να κάνει τον απαιτούμενο ασφαλιστικό έλεγχο. Εφόσον όλα (ασφαλιστικές προϋποθέσεις και περιουσία) ακολουθούν τις διατάξεις του νόμου, θα εκδίδεται η συνταξιοδοτική απόφαση και ο οφειλέτης θα εντάσσεται στον διακανονισμό.

Αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί σε κοινοποίηση της οφειλής προς τον ασφαλισμένο και τον καλεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να καλύψει το σύνολο της οφειλής ή έστω το μέρος της οφειλής που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί στον διακανονισμό.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.

Αφορά επαγγελματίες με χρέη έως 30.000 ευρώ και αγρότες με οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις

Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, τότε:

α) Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ αλλά όχι τις 30.000, ή τις 6.000 ευρώ αλλά όχι τις 10.000 για τον π. ΟΓΑ, τότε η αίτηση υπαγωγής γίνεται δεκτή και ο ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης.

β) Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (ή τις 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), τότε κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλει το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ ή των 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, εντός διμήνου από την κοινοποίησή του ώστε στη συνέχεια να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.

Προσοχή όμως. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου, ο ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης, εφαρμόζοντας παρακράτηση επί του ποσού της σύνταξης. Συγκεκριμένα, το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ (ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του.

Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο υπερβάλλον ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,3 ευρώ γενικά και των 100 ευρώ για τον π. ΟΓΑ. Μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος ποσού και για την εναπομένουσα οφειλή παρακρατείται από τη σύνταξη, σε έως 60 δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT