Συντάξεις: Ελεγχος καταθέσεων σε ασφαλισμένους με χρέη

Συντάξεις: Ελεγχος καταθέσεων σε ασφαλισμένους με χρέη

Σε συζητήσεις με τις τράπεζες βρίσκεται ο ΕΦΚΑ προκειμένου να ελέγχουν και να ενημερώνουν τον ασφαλιστικό φορέα για το ύψος των καταθέσεων των οφειλετών ασφαλισμένων που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο των καταθέσεων έχει κολλήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης για οφειλέτες με άνω των 20.000 και έως 30.000 ευρώ χρέη, καθώς βάσει των εκτιμήσεων ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες θα είναι έτοιμοι να ελέγχουν τον μέσο όρο των τραπεζικών καταθέσεων του έτους, πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, σε περίπου δύο μήνες. Κι αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ότι μόνο εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις κάτω των 12.000 ευρώ θα μπορεί να λαμβάνει σύνταξη, με τον ΕΦΚΑ να παρακρατεί ένα μέρος αυτής, αντί των οφειλών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφές ώστε να οριστεί ο τρόπος άρσης του τραπεζικού απορρήτου και ελέγχου των καταθέσεων, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι θα ελέγχεται ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το έτος πριν από αυτό της υποβολής της αίτησης, ώστε εάν είναι κάτω των 12.000 ευρώ να δίνεται το πράσινο φως και να ξεκινάει η διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση συνταξιοδότησης θα απορρίπτεται και θα πρέπει ο οφειλέτης εάν επιθυμεί να λάβει σύνταξη, να καταβάλει το επιπλέον ποσό έως τις 20.000 ευρώ, προκειμένου το υπόλοιπο να ρυθμίζεται σε 60 δόσεις, οι οποίες θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Προσοχή χρειάζεται όταν ο δικαιούχος υποψήφιος συνταξιούχος είναι συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση καταθέσεις μεγαλύτερες των 12.000 ευρώ θα τον βγάζουν αυτόματα εκτός διαδικασίας.

Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τη διαδικασία αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Και θα ξεκαθαρίζει όλες τις δικλίδες ασφαλείας που απαιτούνται, σε μια προσπάθεια να λάβουν σύνταξη μόνο όσοι πραγματικά δεν μπορούν με άλλον τρόπο να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Βέβαια θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες, όπως είπε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, προκειμένου να ξεκινήσει ο έλεγχος από τις τράπεζες. Ετσι, σε πρώτη φάση θα υπογραφεί η ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει όλες τις πιθανές περιπτώσεις ελέγχου, ώστε στη συνέχεια οι τράπεζες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις όσον αφορά το λογισμικό κομμάτι. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ορίζει για ελεύθερους επαγγελματίες με χρέος προς τον ΕΦΚΑ, πως το όριο οφειλών των 20.000 ευρώ αυξάνεται στις 30.000 ευρώ. Αντιστοίχως, για αγρότες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση, το όριο της οφειλής αυξήθηκε από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά, για την ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να πληρούνται από την πλευρά του οφειλέτη οι εξής προϋποθέσεις:

α) Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή το 62ο με 40 έτη ασφάλισης.

β) Να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης.

γ) Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ ή των 6.000 για τον π. ΟΓΑ.

Ο νόμος ορίζει ότι μόνο εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις κάτω των 12.000 ευρώ θα μπορεί να λαμβάνει σύνταξη.

Προσοχή, όμως. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Για ποσό οφειλής άνω των 30.000 ευρώ (ή 10.000 για τον π. ΟΓΑ), ο ασφαλισμένος θα μπορεί να καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ, προκειμένου να κάνει χρήση της ρύθμισης.

Για ποσό οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (6.000 για τον π. ΟΓΑ) και μέχρι τις 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), θα παρακρατείται το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης μέχρι να περιοριστεί η οφειλή και πάλι στις 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ).

Ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του και το υπόλοιπο 60% θα αποπληρώνει την οφειλή. Στη συνέχεια, για το υπόλοιπο, θα εφαρμόζεται η παρακράτηση σε 60 δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT