Οι δύο στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ

Οι δύο στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως o μήνας που θα κρίνει πώς θα εξελιχθεί η ενδοκομματική διαμάχη που ξεκίνησε στο ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες ημέρες, εκλαμβάνεται απ’ όλες τις πλευρές ο Δεκέμβριος. Τόσο από την πλευρά του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, όσο και από εκείνη του κ. Γ. Παπανδρέου, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν θα υπάρχουν ορισμένες απαντήσεις ως προς την πορεία της χώρας, αλλά και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης ή – από την άλλη πλευρά- της συσπείρωσης προσώπων γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό, θα κριθούν πολλά. Και, κυρίως, ο χρόνος αλλά και η έκβαση που θα έχει τυχόν επιλογή του κ. Παπανδρέου να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Στη Χαρ. Τρικούπη, οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολύωρες συσκέψεις, προκειμένου να διαμορφώσουν μια γραμμή η οποία θα καθιστά σαφές ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λειτουργεί πρωταρχικά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο υπονοείται και στο λογότυπο που διαμόρφωσαν οι συνεργάτες του, όπου κάτω από το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ έχει απλώς προστεθεί μια κόκκινη βινιέτα με την ένδειξη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη». Σκοπός του κ. Βενιζέλου είναι να ακυρώσει το βασικό επιχείρημα του κ. Παπανδρέου, περί παραγκωνισμού του ΠΑΣΟΚ. Μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν στη Χαρ. Τρικούπη, καθώς ουδείς περίμενε ότι ο κ. Παπανδρέου θα έθετε εκείνο το βράδυ της Παρασκευής (21 Νοεμβρίου) ευθέως ζήτημα ηγεσίας, αναδιπλώθηκαν και μετά και την εκδήλωση της πρώτης ομάδας στελεχών υπέρ του πρώην πρωθυπουργού, άρχισαν να ζητούν την ενεργοποίηση υπουργών, υφυπουργών και λοιπών μελών του Κινήματος.

Την πρώτη σχετική παραίνεση, ο κ. Βενιζέλος την πραγματοποίησε σε ευρεία σύσκεψη στελεχών την περασμένη Δευτέρα. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήδη έχουν εκφραστεί, είτε ευθέως είτε εμμέσως, υπέρ της στρατηγικής του κ. Βενιζέλου οι κ.κ. Ι. Μανιάτης, Α. Λοβέρδος, Π. Κουκουλόπουλος, Λ. Γρηγοράκος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ι. Δριβελέγκας, Δ. Κρεμαστινός, Ι. Κουτσούκος, Χρ. Γκόγκας, Μιχ. Κασσής, Δ. Σαλτούρος και Πυρ. Δήμας. Ευνοϊκές κρίνονται και οι έως τώρα τοποθετήσεις του κ. Κ. Σκανδαλίδη και του κ. Απ. Κακλαμάνη. Επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα του κομματικού μηχανισμού (52 από τις 61 Νομαρχιακές Επιτροπές, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη), εγκρίνει τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου. Για τα τρέχοντα ζητήματα δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης. Το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Βενιζέλος θα διευρύνει τις επαφές του με τα στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με πρόσωπα που διατηρούν στενή σχέση με τον κ. Κ. Σημίτη. Επίσης, με τη βοήθεια του κ. Σκανδαλίδη, θα γίνει άνοιγμα για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος, τόσο στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Παράταξης όσο και σε προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου τηρούν στάση αναμονής. Εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει χρόνο να αναμένει πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, προκειμένου να επιλέξει το επόμενο βήμα του. Η απόφαση να μην είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη είναι δεδομένη, κάτι το οποίο θα καθορίσει και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσων του κ. Παπανδρέου. Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος πριν ή μετά την προεδρική εκλογή. Από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη τη δημόσια στήριξη των κ. Φιλ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη και Συμ. Κεδίκογλου, καθώς και εκείνη -λιγότερο εμφατική- του κ. Κ. Τριαντάφυλλου. Ο κ. Παπανδρέου, πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις του είχε συναντηθεί και με ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, τους οποίους και βολιδοσκόπησε. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου ενεργοποίησε και στελέχη όπως ο κ. Γ. Ραγκούσης. Αν και ο πρώην υπουργός αποτελεί σαφώς πρόσωπο που προέρχεται από το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι τόσο η στήριξη του κ. Ραγκούση, όσο και εκείνη άλλων στελεχών προς τον κ. Παπανδρέου, ξεκινά από εντελώς διαφορετική αφετηρία και δεν σηματοδοτεί προσωπική στήριξη προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή