Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων «θα πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Στο ίδιο συνέδριο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σπύρος Παπασπύρου εκτίμησε ότι το 2015 θα διπλασιαστούν οι χορηγήσεις δανείων, προσθέτοντας ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα «απελευθερώσει» ρευστότητα.
Αναλυτικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Μεγάλου, υπογράμμισε την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση από την τρόικα. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο αλλά χρειάζεται και σε αυτή τη φάση τη στήριξη των εταίρων για τη διασφάλιση του πλαισίου σταθερότητας πάνω στο οποίο μπορεί να καταστεί βιώσιμη η ανάπτυξη, χωρίς την οποία δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση» τόνισε.
Ο κ. Μεγάλου αφού υπενθύμισε ότι η ελληνικές τράπεζες δεν δημιούργησαν αλλά υπέστησαν τη δημοσιονομική κρίση σημείωσε ότι: «οι τράπεζες αφήνουμε πίσω μας τη διαχείριση μιας μακράς κρίσης, που απορρόφησε πολλές δυνάμεις μας όλο αυτό το διάστημα, και μπορούμε να εστιάσουμε στη βασική μας δουλειά. Δηλαδή, στη χρηματοδότηση της οικονομίας». Σημείωσε ότι η Eurobank έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις το 2015, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να τεθούν προτεραιότητες για το πού θα διοχετευθεί η ρευστότητα. «Προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις, γιατί μέσα από αυτές θα πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, θα αναζωογονηθεί η παραγωγική δραστηριότητα, θα κινηθεί όλο το συναλλακτικό κύκλωμα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι η κορυφαία κοινωνική και οικονομική ανάγκη σήμερα. Από τα 2 δισ., δίνουμε 1,6 δισ. νέα δάνεια στις επιχειρήσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, νέα επιχειρηματικά σχέδια με γερό business plan και σαφή επιχειρηματική στόχευση για να τα χρηματοδοτήσουμε. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εκείνες που μπορούν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη του ανταγωνισμού στις ανοιχτές διεθνείς αγορές. Πιστεύουμε πως οι εξαγωγές και όχι η εσωτερική αγορά είναι η απάντηση στην κρίση μεσοπρόθεσμα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και των αγαθών, παρά τα προβλήματα της συγκυρίας. Θέλουμε και θα στηρίξουμε ισχυρές και διεθνώς ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου, ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα για να μπορέσει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης το 2015 θα πρέπει να χορηγήσει νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι το ποσοστό του τραπεζικού δανεισμού στο σύνολο των κεφαλαίων θα μειωθεί περαιτέρω, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στις ΗΠΑ η τραπεζική συμμετοχή αντιστοιχεί στο 40% της χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο 60% καλύπτεται από τις διεθνείς αγορές, ίδια κεφάλαια κ.ά. Τέλος, αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα, ο κ. Παπασπύρου εκτίμησε με τις καλύτερες ενέργειες και δράσεις θα μπορούσαν να ανακουφιστούν από τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, να καταστούν βιώσιμες και να ενταχθούν και πάλι στην παραγωγική διαδικασία.