Λήγει η προθεσμία για διορθώσεις των δηλώσεων του Ε9

Λήγει η προθεσμία για διορθώσεις των δηλώσεων του Ε9

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδο φορολογικών δηλώσεων θυμίζει τις τελευταίες μέρες το Taxis, εξαιτίας των μαζικών υποβολών αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 170.000 δηλώσεις Ε9.

Συνολικά έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2014.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή και όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παρά τα αιτήματα λογιστών και ιδιοκτητών ακινήτων, δεν προτίθεται να δώσει παράταση. Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη που να ορίζει νέα ημερομηνία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Με το κλείσιμο της εφαρμογής, η ΓΓΔΕ θα προχωρήσει στη δεύτερη εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα αποτέλεσμα της οποίας θα φανούν πιθανώς με τη δόση του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΔΕ, μέχρι και αύριο που είναι η τελευταία ευκαιρία για διόρθωση λαθών, θα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Από τους φορολογουμένους που έχουν διορθώσει τα στοιχεία των ακινήτων υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να δικαιολογήσουν με ποιο τρόπο εξασφάλισαν μείωση του ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ σε σχέση με το ποσό που είχε καταλογιστεί αρχικά στις 31 Ιουλίου. Για τους ανωτέρω 60.000 φορολογουμένους, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί μετά τον έλεγχο στην εφορία. Οι περισσότερες διορθώσεις, όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΓΔΕ αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ημιτελή ακίνητα και λάθη στη συμπλήρωση του ορόφου. Οσοι την τελευταία στιγμή επιλέξουν να διορθώσουν τα παραπάνω λάθη θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ 20%). Προκειμένου οι ιδιοκτήτες να τύχουν της έκπτωσης 20% που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει τα ακίνητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 να ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένες οι παρακάτω ενδείξεις για να γίνει η σχετική έκπτωση:

–  Στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

–  Στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΙ, ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο, αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

–  Στη στήλη 31 του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.

2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%). Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, θα πρέπει να συμπληρωθούν αθροιστικά οι ενδείξεις:

–  Στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα».

–  Στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

–  Στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Δεν συμπληρώνεται η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

3. Οροφος κατοικίας: Οσοι παρέλειψαν να αναγράψουν τον όροφο θα πρέπει να ανατρέξουν στη στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα και να γράψουν τον σωστό κωδικό. Οι κωδικοί είναι Υ για υπόγειο, Ο για ισόγειο, 1 για πρώτο όροφο, 2 για δεύτερο κ.ο.κ. Για μεζονέτες αναγράφεται ο υψηλότερος όροφος. Αν δηλαδή πρόκειται για μεζονέτα δεύτερου και τρίτου ορόφου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή