Αναβιώση της Χριστουγεννιάτικης Εκεχειρίας του 1914

Αναβιώση της Χριστουγεννιάτικης Εκεχειρίας του 1914

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα "σκονισμένο" γήπεδο στο Αφγανιστάν για να παίξουν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στη μνήμη της ανακωχής την ημέρα των Χριστουγέννων ανάμεσα σε στρατιώτες των δυο δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914. 

Η Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία του 1914 συχνά εορτάζεται ως μια συμβολική στιγμή ειρήνης που τελέστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά βίαιου πολέμου, καθώς Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες άφησαν τα όπλα, συναντήθηκαν στην ουδέτερη ζώνη για να ανταλλάξουν δώρα και να παίξουν ποδόσφαιρο.

Η ιστορία που ξεικίνησε με το τραγούδι "Stille Nacht" (Αγια Νύχτα) από την γερμανική πλευρά ακολουθούμενο από το "Silent Night", παρά το γεγονός πως σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της είναι μύθος, έχει τη δυναμική εκατό χρόνια αργότερα, να αναβιώνει σε μια στρατιωτική βάση στο πεδίο των μαχών του Αφγανιστάν μέσω του αγώνα που τελέστηκε στη βάση όπου βρετανικά και τα γερμανικά στρατεύματα έχουν περάσει πάνω από μια δεκαετία, συμμετέχοντας στη συμμαχία που πολεμά τους Ταλιμπάν.

Παρότι η Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία του ΄14 δεν υπήρξε ευρείας κλίμακας, και πολλές ιστορίες μυθοπλασίες αναγεννήθηκαν μέσα από αυτήν, τότε και σε ορισμένες περιοχές οι μάχες σταμάτησαν.

"Ολοι μεγαλώσαμε με την ιστορία στρατιωτών από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όπου οι πυροβολισμοί έδωσαν τη θέση της σε δώρα", είπε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία πριν από δύο εβδομάδες.

"Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και να σπάει φραγμούς. Είναι ζωτικής σημασίας ότι 100 χρόνια μετά, κρατάμε την ιστορία της Εκεχειρίας των Χριστουγέννων ζωντανή, καθώς παραμένει εντελώς επίκαιρη ως ένα μήνυμα ελπίδας", δήλωσε ο πρίγκιπας. 

Με τον πρίγκιπα της Βρετανίας φαίνεται να συμφωνούν και εκείνοι που έπαιξαν ποδόσφαιρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, καθώς σημείωσαν πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτούς που μάχονται σε μια χώρα, η οποία δοκιμάζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις. «Γιορτάζουμε αυτά που μας ενώνουν», δήλωσε ο ταξίαρχος Τζέιμς Στόπφορντ, ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Κοιτάξτε τη συντροφικότητα των ανθρώπων εδώ», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή