Δώδεκα χρόνια «Βοήθεια στο σπίτι»

Δώδεκα χρόνια «Βοήθεια στο σπίτι»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ζωής δόθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που εδώ και δώδεκα χρόνια παρέχει στήριξη σε οικογένειες με ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, ανήμπορους να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ασφαλισμένους ή μη, σε όλη τη χώρα. Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων και Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου διαβεβαίωσε ότι η βιωσιμότητα του προγράμματος «είναι διασφαλισμένη». Επίσης έκανε ειδική μνεία στη λειτουργία της κεντρικής μονάδας του προγράμματος, η οποία νομοθετήθηκε πρόσφατα, και περιλαμβάνει δύο επιμέρους προγράμματα: «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» και «Κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα». Στα προγράμματα αυτά εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και φορείς, οπότε κρίθηκε απαραίτητη η λειτουργία μιας Ομάδας Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ).

Οι ωφέλειες

«Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών με χαμηλό εισόδημα, ψυχολογικά προβλήματα, με αναπηρίες (χωρίς όριο ηλικίας) ή ανθρώπους που δεν έχουν οικογένεια που μπορεί να τους στηρίξει», λέει η κ. Λουκία Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος των εργαζομένων από την περιοχή της Λιβαδειάς. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι ωφέλειες του προγράμματος είναι σημαντικές τόσο για την εξοικονόμηση πόρων όσο και για την κοινωνική συνοχή. Το επιβεβαιώνουν και οι καθηγητές του ΤΕΙ Αθηνών που ήταν συνδιοργανωτής του συνεδρίου. «Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για τρεις λόγους: βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ωφελουμένων, στηρίζει τη δυνατότητα εργασίας των μελών των οικογενειών τους και διατηρεί θέσεις εργασίας στο σύστημα υγείας και πρόνοιας», λέει ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης, καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο ΤΕΙ.

Το πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το δημογραφικό, η μετανάστευση στα αστικά κέντρα, η πολυφαρμακία, οι ιατρικές δαπάνες κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ομιλητές, το «Βοήθεια στο σπίτι» εξοικονομεί για το ασφαλιστικό σύστημα πόρους που ανέρχονται έως και στο 1 δισ. ευρώ. «Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να παίρνουν πολλά φάρμακα από φόβο. Ενας νοσηλευτής ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται ένας ασθενής και φροντίζει να μην κάνει καταχρήσεις. Ακόμα, κρατάει αυτούς τους ανθρώπους μακριά από άσυλα και νοσοκομεία», συμπληρώνει η κ. Παπαϊωάννου.

Η χρηματοδότηση και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων υπήρξαν ώς σήμερα το αδύναμο σημείο του προγράμματος. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νομού Λέσβου, Στρατής Γεωργέλης, «την περίοδο 2007-2013 εξυπηρετούσαμε πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ σε όλη τη χώρα, απλήρωτοι τις περισσότερες φορές, αφού τα προβλήματα χρηματοδότησης ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν». Στις 879 δημοτικές δομές, οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 3.673 (στοιχεία 2013, ΚΕΔΕ). Οι εργαζόμενοι κατηγορούν ΚΕΔΕ και κεντρική διοίκηση ότι δεν συντονίστηκαν ποτέ για τη διασφάλιση της συνέχειας του προγράμματος. «Το βασικό είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα παγιώσει τις δομές και τους εργαζομένους, εφόσον όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του», λέει ο κ. Γιάννης Αθανασίου, κοινωνιολόγος, αντιπρόεδρος του σωματείου Λευκάδος.

Αναμένεται ΚΥΑ

Τα χρηματοδοτικά προβλήματα έχουν λήξει από τον Δεκέμβριο του 2011, οπότε το «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε να αντλεί πόρους από τη γενική φορολογία, όμως οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου (και άρα μονιμοποίησης).

Ο υφυπουργός Εργασίας εξήγγειλε ότι αναμένεται να υπογραφεί σύντομα κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τα νέα κριτήρια ένταξης ωφελουμένων στο πρόγραμμα, την απρόσκοπτη και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για να μην παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων, στις διαδικασίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων και στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή