Το πετρέλαιο, η Ρωσία και οι δύο κρίσιμες αποφάσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Το πετρέλαιο, η Ρωσία και οι δύο κρίσιμες αποφάσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το χαμηλό πενταετίας υποδέχτηκε ευρώ και πετρέλαιο το 2015, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση μέσα στο νέο έτος. Η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη που πηγάζει από τον ισχυρό πυρήνα και όχι από την αδύναμη περιφέρεια θα εντείνει τους κινδύνους αποπληθωρισμού και αναμένεται να οδηγήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, να υλοποιήσει τελικά την περσινή υπόσχεσή του για έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων.

Η Κίνα, η οποία προσπέρασε σε οικονομική ισχύ τις ΗΠΑ μέσα στο 2014, θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από 7%. Aντίθετα, η Ινδία θα ξεχωρίσει με ανάπτυξη υψηλότερη του 5,7% που ίσχυε πέρσι, αλλά θα είναι χαμηλότερη από το 8% ή 9% που είχε μέχρι το 2010.

Μια αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) νωρίτερα από την Τράπεζα της Αγγλίας είναι, ίσως, η πιο ασφαλής πρόβλεψη για το 2015.

Ο «μαύρος χρυσός»

Η εκτίμηση που αφορά όλα τα μήκη και πλάτη της παγκόσμιας οικονομίας και διατυπώνεται από τoν Tζέιμς Μπλιτζ της εφημερίδας Financial Times είναι η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία θα προτιμήσει να εξασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά μαύρου χρυσού, λαμβανομένου υπόψη του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ, παρά να στηρίζει τις τιμές από μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.

Υπάρχει, ωστόσο, μερίδα αναλυτών που διαβλέπει άνοδο των τιμών λίγο έως πολύ στα 70 δολάρια το βαρέλι όσο προχωρούμε στο 2015 επειδή η προσφορά, έπειτα από μια προς τα κάτω αναπροσαρμογή, θα υπολείπεται της ζήτησης.

Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου κατά 50% από τον Ιούνιο του 2014, αν και εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία διότι θα ενθαρρύνει μια αύξηση της κατανάλωσης, στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα. Μια μεγαλύτερη πτώση στις τιμές ενέργειας μπορεί να οδηγήσει ακόμη πιο χαμηλά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που στο 0,3% τον Νοέμβριο απέχει αρκετά από το πλαφόν του 2% της ΕΚΤ.

Η αγορά κρατικών ομολόγων

Η απόφαση για αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι, ωστόσο, εύκολη. Θα προηγηθούν σπινθηροβόλες εντάσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επειδή η Bundesbank δεν ενδώσει χωρίς αντιρρήσεις στην παροχή έμμεσης κρατικής βοήθειας, όπως υποστηρίζει το Βερολίνο, στα «δημοσιονομικά απείθαρχα» κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) διαβλέπει μια ακόμη ταραχώδη χρονιά στην Ευρωζώνη», εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει η Ευρωζώνη να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά μόλις 0,6%, με την Ιταλία να επανέρχεται σε ύφεση και τη Γερμανία να καταγράφει μικρή ανάπτυξη, επισημαίνει η WSJ. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη από τις Barclays, Credit Suisse και Goldman Sachs στην Ευρωζώνη κινούνται από το 0,9% έως το 1,1%.

Η απρόβλεπτη Μόσχα

Το πιο «απρόβλεπτο», ίσως, στοίχημα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και αναμένεται να επικεντρωθεί στα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας που έχουν προκληθεί από τις κυρώσεις της Δύσης και την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το επόμενο χαρτί που θα τραβήξει ο Ρώσος ηγέτης από την πολιτικοοικονομική τράπουλα. Εξάλλου, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 αιφνιδίασε τον οικονομικό κόσμο, ανατρέποντας αρκετά τα δεδομένα για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κυρώσεις των κυβερνήσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας έπληξαν, ειδικότερα, τον γεωργικό κλάδο αρκετών οικονομιών από τους «28». Αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, με βαριές επιπτώσεις για την Ευρώπη και τη Ρωσία, της οποίας το ρούβλι συνεχίζει να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου μέσα στο 2015 έπειτα από απώλειες 41% το 2014.

Δύσκολο έτος για τον κλάδο εξόρυξης

Ενα δύσκολο έτος προμηνύεται για τις εταιρείες του κλάδου εξόρυξης, καθώς επικρατεί μια γενικότερη ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Η υποχώρηση των τιμών σε βασικά εμπορεύματα, όπως είναι το σιδηρομετάλλευμα, έχει ξεκινήσει από το 2014. Ο Μαρκ Κιουτίφανι, διευθύνων σύμβουλος τoυ ομίλου εξόρυξης AngloAmerican, δήλωσε στη Financial Times ότι ο κλάδος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες.

Δεν αναμένονται, τέλος, μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων μετά την εντυπωσιακή υποχώρηση του Bitcoin μέσα στο 2014. Δεν προμηνύεται δραματική πτώση σε άλλα ψηφιακά νομίσματα, αλλά το ενδιαφέρον θα είναι αρκετά περιορισμένο, αφού επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα για την αξιοπιστία τους μετά τα σκάνδαλα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση παράνομων συναλλαγών στο διάστημα του περυσινού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT