Η χρονιά της μεγάλης μάχης κατά της διαφθοράς

Η χρονιά της μεγάλης μάχης κατά της διαφθοράς

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόδο με πολλά αγκάθια αποδείχθηκε για το ελληνικό ποδόσφαιρο η χρονιά που φεύγει. Το ρόδο που έδωσε ένα ξεχωριστό άρωμα στο 2014 ήταν η εξαιρετική παρουσία της εθνικής μας ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Τα πολλά αγκάθια, όλα όσα θλιβερά συμβαίνουν στις εγχώριες διοργανώσεις, απαξιώνοντας το δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα στα μάτια των φιλάθλων. Η μόνη αισιόδοξη νότα είναι ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια για να καθαρίσει το τοπίο, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να αποκατασταθούν η νομιμότητα και η εμπιστοσύνη του κόσμου σ’ αυτό το κάτι που λέγεται «ελληνικό ποδόσφαιρο».

Η εθνική μας ομάδα ήταν ξανά μια ευχάριστη όαση μέχρι να «τσαλακωθεί» η εικόνα της, εξαιτίας μιας σειράς αλλοπρόσαλλων χειρισμών από τους διοικούντες την ΕΠΟ. Το πρώτο μισό της χρονιάς πρόσφερε δυνατές συγκινήσεις και ευχάριστες αναμνήσεις. Στην τρίτη της συμμετοχή σε τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ομάδα μας έφτασε πιο μακριά από ποτέ. Πέρασε στη φάση των 16 με νίκη στο τελευταίο λεπτό επί της Ακτής Ελεφαντοστού και έμεινε εκτός των προημιτελικών μετά ένα παιχνίδι θρίλερ με την Κόστα Ρίκα, που οδηγήθηκε στην παράταση με γκολ του Παπασταθόπουλου στις καθυστερήσεις και κρίθηκε τελικά στα πέναλτι.

Η αλαζονική τακτική της διοίκησης της ομοσπονδίας, διέλυσε μέσα σε λίγες εβδομάδες προσπάθειες δώδεκα χρόνων. Το «ξήλωμα» του τεχνικού επιτελείου και μια σειρά αλλαγών στη δομή και τη φιλοσοφία της προκάλεσε σοκ και εικόνα διάλυσης στα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του Εuro 2016. Η εθνική μας βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου, μετρώντας μία ισοπαλία και τρεις εντός έδρας ήττες, με πιο επώδυνη την απίστευτη από τις Νήσους Φερόες που προκάλεσε και την απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι. Φτωχή ήταν και η παρουσία των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει με πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ τις μεγάλες νίκες του επί της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Γιουβέντους. Συνεχίζει τουλάχιστον στο Γιουρόπα Λιγκ, χωρίς όμως τον ΠΑΟΚ, τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό και τον Αστέρα Τρίπολης.

Η προσπάθεια της Δικαιοσύνης να σπάσει το απόστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ίσως η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Με βάση το πόρισμα από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε από το 2012 ο εισαγγελέας Αρ. Κορέας, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε 16 πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου, επτά εκ των οποίων κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση». Τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τρία εν ενεργεία μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της που παραιτήθηκε πρόσφατα, δύο μέλη της ΚΕΔ, το ένα εκ των οποίων συνεχίζει να βρίσκεται στους κόλπους της, τρεις εν ενεργεία διαιτητές της Σούπερ Λίγκας και δύο προέδρους ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα φέρεται να είναι στελέχη δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών του ποδοσφαίρου! Οι κατηγορίες είναι σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εκβίασης, απάτη, δωροδοκία και δωροληψία.

Ο θάνατος του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη ύστερα από κτυπήματα που δέχθηκε από οπαδούς του Ηροδότου, ήταν η πιο θλιβερή στιγμή της χρονιάς. Η αναβολή για μία αγωνιστική όλων των ομαδικών πρωταθλημάτων ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του, δεν άλλαξε κάτι. Πολύ σύντομα προστέθηκε ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της βίας, με τον άγριο ξυλοδαρμό του πρώην διαιτητή και νυν μέλους της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου. Το περιστατικό προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων, με αναβολή μιας ακόμη αγωνιστικής των εθνικών πρωταθλημάτων και σφοδρή κόντρα με πολλές αλληλοκατηγορίες μεταξύ του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί, προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή, αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και τον παροπλισμό του Σκωτσέζου αρχιδιαιτητή Χιου Ντάλας, ο οποίος δεν μπόρεσε να βάλει μια τάξη στο αλαλούμ της διαιτησίας.

Τάξη στα πράγματα επιχειρεί να βάλει ο νέος αθλητικός νόμος. Δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από αθλητικούς φορείς και πολιτικά κόμματα.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν τον απεριόριστο δανεισμό ποδοσφαιριστών σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας και προβλέπουν τη συγκρότηση των οργάνων της διαιτησίας με διαφάνεια και πολυσυλλεκτικότητα, τη στελέχωση της αθλητικής δικαιοσύνης με συνταξιούχους δικαστές κατόπιν κλήρωσης, την παροχή σε κάθε σωματείο δικαιώματος ψήφου στις Γ.Σ., την προϋπόθεση φορολογικής ενημερότητας για τη συμμετοχή των ομάδων στο πρωτάθλημα και τη δυνατότητα να κάνουν μεταγραφές, την κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από τα μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος στα κωλύματα των παραγόντων, κ.ά.

Ο αθλητισμός στάθηκε όρθιος

Η βαθιά οικονομική κρίση έπληξε τα τελευταία χρόνια όλο το φάσμα του αθλητισμού και ειδικά τα αθλήματα που δεν έχουν τη δημοφιλία ή τους χορηγικούς (κυρίως από την τηλεόραση) πόρους του ποδοσφαίρου.

Παρόλα αυτά, το 2014 πρόσφερε μερικές ηχηρές αγωνιστικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Με βάση τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους και το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο ελληνικός αθλητισμός στις υποδομές του, αυτές οι διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και ιδιαίτερη σημασία.

Ο κανόνας που ήθελε το μπάσκετ να ξεφεύγει και να προσφέρει σταθερά σημαντικές επιτυχίες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, δεν επιβεβαιώθηκε εφέτος. Ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε ο Ολυμπιακός κατάφεραν εφέτος να φτάσουν μέχρι το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και το κορυφαίο μπασκετικό ραντεβού της Ευρώπης δεν είχε ελληνικό χρώμα, γεγονός σπάνιο την τελευταία 20ετία. Οι «πράσινοι» βρήκαν, πάντως, διέξοδο στις εγχώριες διοργανώσεις, κατακτώντας το νταμπλ.

Σε ρηχά νερά κινήθηκε και η εθνική μας ομάδα με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της, παρότι γέννησε στην αρχή μεγάλες προσδοκίες. Προκρίθηκε αήττητη στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, αλλά το πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι που έδωσε, επρόκειτο να είναι και το τελευταίο της στη διοργάνωση. Η εθνική μας έπεσε θύμα της Σερβίας, αποχαιρέτησε από νωρίς τα όπλα και περιμένει πλέον την επόμενη ευκαιρία της, στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Στα θετικά της χρονιάς είναι η ενίσχυση της ελληνικής παροικίας στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Μετά τους Κουφό, Καλάθη και Αντετοκούνμπο, μέλος της είναι και ο Παπανικολάου.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα, ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός κέρδισε μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, με πιο σημαντική, την επιτυχία του Κώστα Φιλιππίδη ο οποίος κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Σόποτ της Ρωσίας. Μετάλλια (ασημένιου χρώματος) κέρδισαν και οι Λούης Τσάτουμας (μήκος), Χριστίνα Στεφανίδου (επί κοντώ), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης.

Ο Ηλίας Ηλιάδης, σταθερή αξία στον χώρο του τζούντο, στέφθηκε για τρίτη φορά πρωταθλητής κόσμου. Αντίστοιχη επιτυχία είχαν και οι Λ. Κόνσολας – Σπ. Γιάνναρος – Π. Μαγδάνης – Γ. Κόνσολας, στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Πήραν την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ, με την Κατερίνα Νικολαΐδου (σκιφ ελαφρών βαρών) να παίρνει το ασημένιο στην ίδια διοργάνωση και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου. Η κωπηλασία μάς χάρισε και ένα ακόμη ασημένιο μετάλλιο στο Βελιγράδι, στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου με τους Δ. Αγγελόπουλο, Γ. Τσίλη, Γ. Τζιάλλα και Γ. Χρήστου.

Αξιοσημείωτες επιτυχίες ήταν και η 2η θέση της Πρεβολαράκη στα 53 κ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πάλης της Φινλανδίας, όπως και η 3η θέση των Μάντη – Καγιαλή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για σκάφη 470.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT