Ο τριπλός συνδυασμός για το πέμπτο εισιτήριο στην Ευρώπη

Ο τριπλός συνδυασμός για το πέμπτο εισιτήριο στην Ευρώπη

Μια κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό δεν εξασφαλίζει απόλυτα την έξοδο και άλλης ελληνικής ομάδας στα κύπελλα Ευρώπης

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στη γενική αίσθηση, η πιθανή κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό δεν εξασφαλίζει απόλυτα την έξοδο και 5ης ελληνικής ομάδας από την ερχόμενη περίοδο στα Κύπελλα Ευρώπης. Παράλληλα, δεν κατοχυρώνει απαραίτητα την 15η θέση στο ranking της UEFA η οποία μεταφράζεται σε ένα παραπάνω ευρωπαϊκό εισιτήριο στην περίοδο 2025-26, που θα δίνει συν τοις άλλοις και σε μια 2η ελληνική ομάδα την ευκαιρία να διεκδικήσει την είσοδό της στη χρυσοφόρα League Phase του ανανεωμένου Champions League των 36 ομάδων.

Για την ακρίβεια, ένας ιστορικός θρίαμβος των «ερυθρολεύκων» θα αυξήσει θεαματικά τις ελπίδες για το κάτι παραπάνω σ’ αυτά τα δύο ανοικτά μέτωπα, αλλά δεν αρκεί από μόνος του για να τα κλείσει. Χρειάζεται να συνδράμουν και κάποιες άλλες, πολύ συγκεκριμένες, προϋποθέσεις.

Στο θέμα του έξτρα 5ου ευρωπαϊκού εισιτηρίου από την ερχόμενη περίοδο, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Για να προκύψει τέτοια περίπτωση, πρέπει υποχρεωτικά και συνδυαστικά ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Conference League, να τερματίσει 4ος στο πρωτάθλημα και να κατακτήσει το Κύπελλο ο Άρης. Το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο έρχεται στην Ελλάδα αυστηρά και μόνο μ’ αυτές τις τρεις προϋποθέσεις. Και μόνο μία να εκλείψει, θα μείνουμε στα 4 εισιτήρια, σύμφωνα με την κατάταξη που είχε πέρυσι η χώρα μας στο ranking της UEFA.

Εν ολίγοις, εάν ο Ολυμπιακός πάρει τον ευρωπαϊκό τίτλο έχοντας εξασφαλίσει μέσα από το πρωτάθλημα ευρωπαϊκό εισιτήριο (θα συμβεί αυτό όπως και να ‘χει εάν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το Κύπελλο ή ο ίδιος τερματίσει σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις), τότε χάνεται η έξτρα 5η θέση. Το αντίστοιχο μπόνους το κερδίζει μια χώρα μόνο εάν ο κάτοχος ευρωπαϊκού τίτλου δεν έχει εξασφαλίσει έξοδο στην Ευρώπη μέσα από τις εγχώριες διοργανώσεις, κάτι που σε δυνατά πρωταθλήματα είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί σε σχέση με το δικό μας, όπου υπάρχουν συνήθως μόνο 4-5 διεκδικήτριες ομάδες για σχεδόν ισάριθμα εισιτήρια.

Η επιλογή στο χέρι του Ολυμπιακού

Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, η κατάκτηση του Conference League σε συνδυασμό με την κατάκτηση και της Σούπερ Λιγκ, θα στερήσει από την Ελλάδα την πιθανότητα του 5ου εισιτηρίου, αλλά θα προσφ

έρει στον Ολυμπιακό δύο ευρωπαϊκές διεξόδους, με το δικαίωμα της επιλογής να είναι δικό του. Με το σενάριο αυτό, ως κάτοχος του Conference League θα έχει εξασφαλισμένη (χωρίς προκριματικά) απευθείας θέση στην Phase League του Europa League της ερχόμενης περιόδου, αλλά ως πρωταθλητής θα έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει αυτό το προνόμιο και να δοκιμάσει την τύχη του στο Champions League, με τον κίνδυνο να γνωρίσει τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς και να μείνει εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο.

Θα είναι στο δικό του χέρι να διαλέξει ή ένα σίγουρο μονοπάτι στη 2η ευρωπαϊκή ταχύτητα του Europa League ή να δοκιμάσει την τύχη του στην 1η του Champions League, όπου θα έχει μεν δύο… αερόσακους ασφαλείας, αλλά θα γνωρίσει πρόωρη έξοδο εάν δεν πετύχει τουλάχιστον μια πρόκριση.

Επιγραμματικά, στο σενάριο κατάκτησης του Conference League από τους «ερυθρόλευκους», οι δρόμοι είναι:

  1. Εάν τερματίσει ο Ολυμπιακός 4ος στο πρωτάθλημα και κατακτήσει το Κύπελλο ο Άρης, τότε και μόνο τότε βγάζει η Ελλάδα και 5η ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ερχόμενη περίοδο.
  2. Εάν κατακτήσει και το πρωτάθλημα, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ή τα προκριματικά του Champions League με το ρίσκο (σε περίπτωση 3 αποκλεισμών) να μείνει εκτός Ευρώπης από νωρίς ή την ασφάλεια της απ’ ευθείας συμμετοχής του στη Phase League του Europa League.
  3. Εάν τερματίσει 2ος ή 3ος στο πρωτάθλημα, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα. Όποιος κι αν κατακτήσει το Κύπελλο, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί το καλοκαίρι με 4 ομάδες στην Ευρώπη.

Το αήττητο χαρίζει την 15η θέση

Όσον αφορά στον στόχο της 15ης θέσης για το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο από την περίοδο 2025-26, η κατάκτηση του Conference League δεν αρκεί από μόνη της. Πρέπει να συνδυαστεί με μία νίκη και μία ισοπαλία, συν τα μπόνους της πρόκρισης στον τελικό και της κατάκτησης του τροπαίου. Μόνο έτσι μπορεί να καλυφθεί μέσα σε δύο αγώνες (τον επαναληπτικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τον τελικό στην Opap Arena) η διαφορά των 925 βαθμών που μας χωρίζει αυτή τη στιγμή από την 15η Δανία.

Με τη νίκη του Ολυμπιακού στην Αγγλία επί της Άστον Βίλα, η Ελλάδα έφτασε τους 30.525 βαθμούς και παραμένει 17η, πίσω από το Ισραήλ που έχει 31.125 βαθμούς και τη Δανία που είναι 15η με 31.450 βαθμούς. Οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν εκπρόσωπο στην ημιτελική φάση των 3 ευρωπαϊκών διοργανώσεων και δεν μπορούν να αυξήσουν τη συγκομιδή τους. Για να προσπεράσει, όμως, η Ελλάδα τη Δανία στο ranking της UEFA, πρέπει να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το Conference League με τουλάχιστον μία νίκη και μία ισοπαλία, ειδάλλως θα προσπεράσουμε μόνο το Ισραήλ. Εξυπακούεται πως σε περίπτωση αποκλεισμού του, μένουμε στους 30.525 βαθμούς και στην 17η θέση.

Εάν, για παράδειγμα, προκριθεί ο Ολυμπιακός στον τελικό με ήττα από την Άστον Βίλα με ένα γκολ διαφορά ή με επικράτηση στα πέναλτι, η χώρα μας θα πάρει μόνο το μπόνους των 200 βαθμών για την πρόκριση, οπότε δεν αρκεί μια νίκη του στον τελικό με το (μικρό για την περίσταση) μπόνους της κατάκτησης του τροπαίου για να καλυφθεί η διαφορά των 925 βαθμών. Αυτό θα συμβεί με δύο νίκες και τα ισάριθμα μπόνους πρόκρισης στον τελικό και κατάκτησης του τροπαίου, ή με ακόμη και με το σενάριο μιας νίκης στον ημιτελικό και μιας ισοπαλίας στον τελικό, εφόσον κατακτηθεί το Κύπελλο στην παράταση ή στα πέναλτι για να προστεθεί και το σχετικό μπόνους. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, με ισοπαλία στον ημιτελικό και νίκη στον τελικό. Είναι κι αυτός ένας καλοδεχούμενος συνδυασμός γιατί δίνει 600 (200+400) βαθμούς, συν το διπλό μπόνους πρόκρισης – κατάκτησης του τροπαίου.

Πέρα από τον γενικό «κουμπαρά» της Ελλάδας που όσο φουσκώνει, τόσο περισσότερο βελτιώνεται συνολικά η θέση των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά μονοπάτια, είναι σαφές ότι όσο πιο κοντά φτάσει ο Ολυμπιακός στο τέρμα της διαδρομής στην φετινή περίοδο, τόσο πιο πολύ θα ενισχύσει τη δική του θέση και τις πιθανότητές του για πιο ευνοϊκές διασταυρώσεις στα προκριματικά και τις Phase League των επόμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Με τη μέχρι τώρα συγκομιδή τους την τελευταία πενταετία, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συγκεντρώσει 43.000 βαθμούς και βρίσκονται μαζί με τη Ρεν στην 47η θέση της γενικής κατάταξης στο ranking της UEFA, λίγο πιο ψηλά από τον ΠΑΟΚ που είναι 51ος με 37.000 βαθμούς. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο Ολυμπιακός έχει προχωρήσει έναν γύρο περισσότερο, έχει μαζέψει 12.000 βαθμούς εφέτος, αρκετά λιγότερους από την ομάδα της Θεσσαλονίκης που έχει συγκεντρώσει στον δικό της κουμπαρά 15.000 βαθμούς από το ξεκίνημα της περιόδου.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε από 10.000 βαθμούς τις περιόδους 2019/20 και 2020/21, 8.000 βαθμούς το 2021/22, 3.000 βαθμούς το 2022/23 και 12.000 το 2023/4. Στις αντίστοιχες περιόδους, η συγκομιδή του ΠΑΟΚ ήταν 2.500, 5.000, 13.000, 1.500 και 15.000 βαθμοί. Αυτό σημαίνει ότι μόλις αφαιρεθεί στην επόμενη περίοδο η χρονιά 2019/20 (ο Ολυμπιακός χάνει έτσι 10.000 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ μόλις 2.500), η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία έχοντας 34.500 βαθμούς και θα προσθέσει ό,τι κερδίσει από το καλοκαίρι, ενώ ο Ολυμπιακός θα μπει με 33.000, πιο κάτω, δηλαδή, ενώ τώρα είναι υψηλότερα κατά 4 θέσεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT