Οι επενδυτές εγκαταλείπουν και τα αμοιβαία κεφάλαια

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν και τα αμοιβαία κεφάλαια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές εκροές από ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια, οι μεγαλύτερες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Οι εκροές αυτές αφορούν μετοχικά αλλά και ομολογιακά αμοιβαία και πλήττουν τόσο τα αμοιβαία που τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης όσο και αυτά και στις αναδυόμενες της Γηραιάς Ηπείρου, μεταξύ των οποίων κατατάσσεται και η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, εκροές παρατηρούνται και από τα υπό ελληνική διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια οι οποίες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αφαίρεσαν περί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες από το ενεργητικό τους.

Σε διεθνές επίπεδο, οι εκροές από τις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι μεγαλύτερες μεταξύ του συνόλου των διεθνών αναδυόμενων αγορών, επηρεασμένες πάντως σε μεγάλο βαθμό και από την έξοδο από τη Ρωσία. Τα στοιχεία αυτά επισημαίνει το International Institute of Finance (IIF), αποδίδοντας την εξέλιξή τους στις προσδοκίες ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, που ευνοούν τις δολαριακές επενδύσεις εις βάρος των άλλων οικονομιών, αλλά και την εντεινόμενη αβεβαιότητα σε περιοχές της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό ίσως του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και ειδικά αυτές της ευρύτερης Ευρώπης είναι το γεγονός πως τα αμοιβαία που επενδύουν στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές είχαν τον Δεκέμβριο τις μεγαλύτερες εκροές διεθνώς. Υψηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική που ακολούθησαν με αυτή τη σειρά.

Την ίδια ώρα, οι Financial Times επικαλούμενοι στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης θεσμικών επενδυτών (European Fund and Asset Management Association) υπογραμμίζουν τη μεγάλη στροφή των εγχωρίων ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τα money market funds, τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, δηλαδή, της Γηραιάς Ηπείρου. Τάση η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2013 και φαίνεται πως συντηρείται. Μάλιστα το 2014, τα εργαλεία money market με τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και επιχειρήσεις τη ρευστότητά τους υπολογίζεται πως κατέγραψαν καθαρές εισροές για πρώτη φορά έπειτα από τρία έτη. Η αναζήτηση αποδόσεων, με δεδομένο το χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον της Ευρωζώνη,ς αποτέλεσε τον καταλύτη αυτών των εισροών, εκτιμούν οι αναλυτές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τα βασικά επιτόκια money market, με βασικότερο τον μέσο δείκτη overnight σε ευρώ, Eonia, που αποτυπώνει τα επιτόκια 24ωρου δανεισμού overnight, διολίσθησαν κάτω από το μηδέν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούνιο να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν.

Η ροή προς τα money market funds προκαλεί προβληματισμό για την χρηματοδότηση της οικονομίας αφού ουσιαστικά λειτουργούν ως parking για κεφάλαια που η νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επιχειρεί να σπρώξει προς τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Εκροές όμως εμφανίζουν και τα εν Ελλάδι αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Συγκεκριμένα, στις αρχές της εβδομάδας το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων εμφανίστηκε μειωμένο κατά 0,98% στα 6,015 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων των αμοιβαίων στις 30.9.2014 βρισκόταν στα 6,691 δισ. ευρώ, δηλαδή 676 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% υψηλότερα. Τις μεγαλύτερες εκροές την τελευταία περίοδο είδαν τα μετοχικά που επενδύουν στην Ελλάδα, αλλά και τις ανεπτυγμένες αγορές, στα 813,3 εκατ. ευρώ (-4,60%) και 198,6 εκατ. ευρώ               (-1,05%) αντίστοιχα. Ομως, παράλληλα με τα αμοιβαία, εκροές αναμένεται να δείξουν τα επόμενα επίσημα στοιχεία και για τα υπό διαχείριση κεφάλαια στον τομέα του ελληνικού Asset Management. Αυτά ήδη το τρίτο τρίμηνο σημείωσαν υποχώρηση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο στα 4,444 δισ. ευρώ, αν και παρέμεναν αυξημένα από τα επίπεδα των 3,776 δισ. από τα οποία ξεκίνησαν το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή