«Οι κανόνες και οι υποχρεώσεις δεν αλλάζουν»

«Οι κανόνες και οι υποχρεώσεις δεν αλλάζουν»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον Ισπανό ομόλογό του αποτέλεσε βήμα προκειμένου να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ανατροπής των ισορροπιών από μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα. Τουλάχιστον όχι αναίμακτα.

Ο κ. Ραχόι επικαλέστηκε τη δική του εμπειρία, όταν το 2011, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συμφωνίες που είχε συνάψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Οι κανονισμοί, οι κανόνες και οι υποχρεώσεις ήταν ακριβώς τα ίδια… αντιλαμβάνεστε ότι αν κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση αλλάζουν οι κανονισμοί, οι κανόνες και οι υποχρεώσεις, η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί με ένα ελάχιστο σωφροσύνης και αποτελεσματικότητας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, που επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες για την πορεία της χώρας εκλογές, έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ: «Τώρα που, τελικά, βγαίνουμε απ’ την κρίση, χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι αβεβαιότητα και δυσπιστία. Το κοινό μας μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι εκτός Ευρώπης. Και το ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κοινής μας Ιστορίας… Αλλά δεν είναι α λα καρτ, το ευρώ απαιτεί εποικοδομητικές δεσμεύσεις και όχι μονομερείς δράσεις και αντιπαραθέσεις».

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, σχολίασε –καίτοι δήλωσε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την εσωτερική πολιτική σκηνή των δύο χωρών– και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είναι σωστό να λέγεται αυτό που είναι αδύνατο να γίνει, διότι καταλήγει να δημιουργεί πολλές απογοητεύσεις και προβλήματα». Ο κ. Ραχόι έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό: «Eχω μεγάλο σεβασμό για το θάρρος του, τα επιτεύγματά του, είναι ένας συνεργάτης που μπορείς να εμπιστεύεσαι και οπωσδήποτε ένας αληθινός ηγέτης».

Ο κ. Σαμαράς, αφού ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για το δάνειο ύψους 26 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Αθήνα και δεσμεύτηκε ότι αυτό θα επιστραφεί, σχολίασε ως «παλινωδίες» και «ανοησίες» τα περί διαγραφής χρέους που διακηρύττει η Κουμουνδούρου. «Τι θα πούμε τώρα; Ελάτε, αφού εμείς πήραμε τα χρήματα, να αλλάξουμε τη συμφωνία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «το να δημιουργήσεις προϋποθέσεις για άνευ λόγου αναταράξεις και να βάλεις απέναντί σου την Ευρώπη θα είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που βγαίναμε από την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή