Ανοιγμα Σαμαρά στον μεσαίο χώρο

Ανοιγμα Σαμαρά στον μεσαίο χώρο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή προς τον μεσαίο χώρο, τους μετριοπαθείς δηλαδή ψηφοφόρους που εμφανίζονται, επί του παρόντος, διστακτικοί ως προς την επιλογή τους στις 25 Ιανουαρίου, επιχειρεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Ηδη χθες, από το Περιστέρι, ο κ. Σαμαράς, απαντώντας ευθέως στην πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας προς ΚΚΕ και… ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κυβερνητική σύμπραξη, αντιπαρέταξε τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, εφόσον η Ν.Δ. έλθει πρώτο κόμμα ακόμη και αυτοδύναμη. Ο πρωθυπουργός επεφύλαξε, όχι τυχαία, ρητή αναφορά όχι μόνον στον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας τη συνεπή φιλοευρωπαϊκή πορεία που ακολούθησαν και έφτασε μέχρι τη συγκυβέρνησή του με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, «σε μια συμμαχία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, η οποία έγινε ακριβώς γιατί είχε αυτόν τον κοινό παρονομαστή που λεγόταν “Ευρώπη”».

Ο κ. Σαμαράς επενδύει στη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, εκμεταλλευόμενος και τα πολλά «φάλτσα» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, στη δεξαμενή των αναποφάσιστων αλλά και όσων δηλώνουν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν κάποιο από τα κόμματα στο κέντρο του πολιτικού φάσματος («Ποτάμι», ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Παπανδρέου), τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να μεταβάλουν τη δυναμική της εκλογικής αναμέτρησης. Το ενθαρρυντικό για τις κυβερνητικές επιδιώξεις ποιοτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι εκ των αναποφάσιστων η πλειονότητα μοιάζει να προβληματίζεται περί τον άξονα Ν.Δ. – «Ποτάμι» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα και λιγότερο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ., συνεπώς, θα επιδιώξει όχι μόνον να προσελκύσει σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων, αλλά, και μέσω των διλημμάτων που θα τεθούν, να προσεταιριστεί και πολίτες που εμφανίζονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν κάποιο από τα σοσιαλδημοκρατικά σχήματα. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε, εκτιμάται, θα βελτιωθεί σημαντικά και η εκλογική επίδοση της Ν.Δ. στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, που αποτελούν τη «μαύρη τρύπα» της εκλογικής προσπάθειας της Ν.Δ. «Στις 25 Ιανουαρίου δεν αποφασίζουμε ποιο κόμμα θέλουμε, αποφασίζουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Σαμαράς και αναμένεται να κλιμακωθεί τις ημέρες προ της κάλπης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ο κόσμος, ο οποίος διαδηλώνει για την οργή του, ξέρω όμως ότι ο κόσμος αυτός που βράχηκε δεν θέλει και να πνιγεί».

Η πολιτική γραμμή στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αποτέλεσε αντικείμενο μακράς σύσκεψης το βράδυ της Τετάρτης στο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ο οποίος κατά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Περιστέρι δέχθηκε επίθεση από διαμαρτυρομένους που επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον του πρωθυπουργού, μίλησε ήδη από χθες το πρωί για τη δυνατότητα συμμαχιών της Ν.Δ., θέση που έσπευσε να αναπαραγάγει η εκπρόσωπος κ. Μαρία Σπυράκη. Ο κ. Σαμαράς θα επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες σε επισκέψεις εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής, με προφανή στόχο βελτίωση της εκλογικής επίδοσης της Ν.Δ., την Κυριακή θα βρεθεί στην Καλαμάτα, ενώ προγραμματίζονται ομιλίες του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 21 και 23 Ιανουαρίου.

Ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και οι χώρες του Νότου

Μακριά από τα κομματικά παίγνια που επιχειρήθηκε να στηθούν πάνω στην παρέμβασή του υπέρ της ευελιξίας του συμφώνου σταθερότητας, ειδικά για τις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, επιδιώκει να παραμείνει ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλος. «Η παρέμβαση σκοπεύει να ενισχύσει την πολιτική της Επιτροπής για την ανάπτυξη που βρίσκεται την περίοδο αυτή υπό διαμόρφωση και η οποία αναμφισβήτητα ωφελεί άμεσα την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης», σημειώνουν πηγές κοντά στον επίτροπο, προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, διότι ευνοεί συνολικά την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης στην οποία ανήκει η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβασή του στη Συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων στο Στρασβούργο, ο επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που επιχειρούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με ελαστικοποίηση των κανόνων δημοσιονομικής ευθύνης. Ο κ. Αβραμόπουλος προσδιόρισε τους τομείς που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ευελιξία, με τη σκέψη στραμμένη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με ειδική αναφορά στην Ελλάδα, δηλ. στις χώρες που έχουν άμεση ανάγκη και καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξή τους μετά την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT