Αλεξ Σταμπ: «Μη αποδεκτή μια διαγραφή χρέους»

Αλεξ Σταμπ: «Μη αποδεκτή μια διαγραφή χρέους»

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξ Σταμπ, είναι ένας από τους 19 ηγέτες της Ευρωζώνης που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα μετά τις εκλογές. Ο ίδιος, μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», ξεκαθαρίζει ότι μια διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αποδεκτή από την Φινλανδία, ενώ τονίζει ότι όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένει να της προσφέρουν κάτι το οποίο δεν είχε προσφερθεί στην απερχόμενη.

Ενώ ο κ. Σταμπ δεν αναφέρεται ανοιχτά στον ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τη βιώσιμη πορεία χωρίς να ακυρώνει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Mόνο τότε η χώρα του θα μπορούσε να συζητήσει τις ιδέες της καινούργιας κυβέρνησης.

«Σκληρό μπλοκ»

Η Φινλανδία είναι μία από τις τέσσερις χώρες του «σκληρού μπλοκ» της Ευρωζώνης μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των περασμένων μηνών, οι χώρες αυτές πίεζαν για την ενεργή ανάμειξη του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μεταξύ άλλων, ενώ η Φινλανδία κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup ήθελε η Ελλάδα να πάρει παράταση μόλις ενός μηνός, καθώς μια μεγαλύτερη παράταση θα ενίσχυε τα αντιευρωπαϊκά κόμματα της χώρας. Και αυτό έχει σημασία καθώς τον Απρίλιο γίνονται εκλογές στη χώρα και το Ελσίνκι δεν ήθελε να περάσει από τη Βουλή του κάτι που θα έδινε την αίσθηση ότι υπάρχει χαλάρωση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πέρα από τα εσωτερικά της θέματα, όμως, η Φινλανδία δεν παύει να είναι μία από τις 19 χώρες που θα κληθούν να αποφασίσουν για την οικονομία της Ελλάδας τους επόμενους μήνες γι’ αυτό και η παρακάτω συνέντευξη έχει ιδιαίτερη σημασία.

– Το κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποστηρίζει ότι θα καταφέρει -αν έρθει στην εξουσία- μια διαγραφή του χρέους για την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό και αν όχι γιατί; Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα «μομέντουμ» για μια τέτοια συζήτηση που ίσως ωφελούσε την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη;

– Οχι, μια διαγραφή (του ελληνικού) χρέους δεν είναι κάτι το οποίο θα ωφελούσε την Ευρωζώνη και δεν θα ήταν αποδεκτό από τη Φινλανδία. Δεν θα ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγχρόνως είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί μια αλλαγή κυβέρνησης θα δημιουργούσε το κίνητρο σε άλλα κράτη-μέλη να εξετάσουν μια μείωση χρέους. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο τα περασμένα χρόνια και η οικονομία σας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Ο μόνος τρόπος για ανάπτυξη είναι να εφαρμόσετε τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Είναι μία αμφίδρομη σχέση.

«Κούρεμα»

– Αν δεν γίνει κάποιο «κούρεμα» χρέους τότε ποια άλλη μείωση χρέους θα θεωρούσατε πιθανή καθώς η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 λέει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα και συνθήκες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος;

– Το σημείο εκκίνησης ήταν και πάντα θα είναι η συμμόρφωση με τους στόχους και τις απαιτήσεις του προγράμματος προσαρμογής που έχει αποφασιστεί από κοινού. Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει το πρόγραμμα, συνεχίσει σε μια βιώσιμη πορεία και δεν ακυρώσει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε η Φινλανδία μπορεί προφανώς να εξετάσει τις ιδέες της. Αυτό θα συνέβαινε σε μια χρονική στιγμή όπου το κόστος του χρέους για την Ελλάδα είναι ήδη σχετικά χαμηλό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι καθ’ οδόν στο να πιάσει τον στόχο του χρέους χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση.

– Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, υπάρχει περίπτωση η τρόικα να μαλακώσει το πλαίσιο (διαπραγμάτευσης) για την Ελλάδα και να της δώσει περισσότερο χώρο για να πετύχει τους στόχους της;

– Οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος. Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει να της προσφέρουν κάτι το οποίο δεν είχε προσφερθεί στην απερχόμενη κυβέρνηση. Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να συνεχίσει η χώρα στο τωρινό πρόγραμμα του EFSF αν η ελληνική κυβέρνηση το θεωρήσει αναγκαίο ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς. Κανένας δεν θέλει μία  «βρώμικη έξοδο» της Ελλάδας (έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χωρίς δίχτυ προστασίας και χωρίς να πάρει την τελευταία δόση).

– Πώς συγκρίνετε την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή του 2012; Νομίζετε ότι υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ενός Grexit;

– Η αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Δεν θέλω κάτι τέτοιο να συμβεί και η Φινλανδία δεν θέλει κάτι τέτοιο να συμβεί. Η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο σταθερή τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια, αλλά σίγουρα θα αποδυναμωνόταν εάν ένα κράτος-μέλος αποχωρούσε. Οπως πάντα, το μέλλον της Ελλάδας βασίζεται στις πράξεις των ίδιων των Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή