Συναίνεσε να εκδοθεί στο Βέλγιο

Συναίνεσε να εκδοθεί στο Βέλγιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έκδοση στις βελγικές αρχές του Αλγερινού υπηκόου που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ως ύποπτος για συμμετοχή σε πυρήνα τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο.

Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και τις εκδόσεις πολιτών εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Ο Αλγερινός, που κατά τις διωκτικές αρχές του Βελγίου εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις από πυρήνα τζιχαντιστών, συναίνεσε, ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Ιω. Αγγελή, να εκδοθεί στο Βέλγιο και δήλωσε ότι παραιτείται κάθε ευχέρειας που παρέχεται από την ελληνική νομοθεσία στους πολίτες που δεν επιθυμούν να εκδοθούν σε άλλη χώρα. Μετά τη ρητή συναίνεσή του και αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έφθασε στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η υπόθεσή του δεν εισήχθη σε συζήτηση στο Συμβούλιο των Εφετών.

Μετά ταύτα, εισαγγελικές πηγές δήλωναν χθες ότι η παράδοσή του στις Αρχές του Βελγίου είναι θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο Αλγερινός φέρεται να έχει εμπλοκή στον πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε στην πόλη Βερβιέ στο Βέλγιο. Αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι ο Αλγερινός χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο που είχε πραγματοποιήσει κλήση προς συγγενή ατόμου που συνελήφθη την Πέμπτη ως ύποπτο για συμμετοχή στον πυρήνα των τζιχαντιστών. Το επίμαχο τηλέφωνο μάλιστα βρέθηκε στην κατοχή του τη στιγμή της σύλληψής του στο Παγκράτι από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής. Πάντως, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε, μιλώντας χθες στην «Κ», ότι ο Αλγερινός δεν ταυτοποιήθηκε (όπως αρχικά ανέμενε η βελγική αστυνομία) με τζιχαντιστή σε βάρος του οποίου εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2014 διεθνές ένταλμα σύλληψης των βελγικών αρχών. Φωτογραφία του συγκεκριμένου ατόμου, στην οποία απεικονίζεται να οδηγεί τζιπ με αποκεφαλισμένα πτώματα, στάλθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της διαδικασίας ταυτοποίησης. Από το Αρχηγείο διευκρινίστηκε πως ο Αλγερινός είχε το 2011 υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, ενώ το διάστημα 2012 – 2014 είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές. Περιέργως πάντως, στη γειτονιά του έκρυβε την πραγματική καταγωγή του και δήλωνε Ινδός.

Ιωαννα Μανδρου,

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT