Αντιεξουσιαστές τους έφτιαχναν πλαστά χαρτιά και ταυτότητες

Αντιεξουσιαστές τους έφτιαχναν πλαστά χαρτιά και ταυτότητες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνογνωσία σε θέματα πλαστογραφίας παρείχαν αντιεξουσιαστές στους συνεργούς του Παναγιώτη Βλαστού, που πήραν μέρος στην απόπειρα απόδρασής του με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων, τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό αποκάλυψε σε κατάθεσή της η 35χρονη μάρτυρας κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση, που έφερε στο φως έρευνα του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στους συνεργούς του Βλαστού, Κώστα Μιχόπουλο (32 ετών) και Lorenc Lezi (34 ετών), η μάρτυρας κατέθεσε ότι «είχαν πλαστά χαρτιά και ταυτότητες που τα είχαν φτιάξει παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι ρουφιάνοι της Αστυνομίας». Μάλιστα, η 35χρονη προσδιόρισε ότι «οι αναρχικοί που έφτιαξαν τα χαρτιά ήταν γνωστοί του αδελφού ή ξάδελφου του Σπύρου Δραβίλα». Ο Σπ. Δραβίλας ή «καρφάκιας» καταζητείται για ένοπλες ληστείες τραπεζών στις οποίες είχε συμμετάσχει και ο καταδικασθείς για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», Ν. Μαζιώτης.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η 35χρονη είπε ότι «έχουν χρησιμοποιήσει (σ.σ.: οι Στεφανάκος, Σκαφτούρος, Βλαστός) άτομα από τον αναρχικό χώρο, όπως οι “Πυρήνες”, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς, είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε να “κονομήσουν”. Ουσιαστικά ο Παναγιώτης είχε συνεργαστεί με δύο από τα άτομα των “Πυρήνων” για την απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό (σ.σ.: το 2011). Ξέρω από τον Παναγιώτη ότι αν πετύχαινε η απόδραση θα χωρίζονταν οι “Πυρήνες” και ο Παναγιώτης και δεν θα κρύβονταν στον ίδιο χώρο».

Στο μεταξύ, αναφορά στις επαφές του με 35χρονο Αλβανό ονόματι «Αιμίλιο» Π. και τον 32χρονο αντιεξουσιαστή Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, δράστη της πενταπλής δολοφονίας στην Αγ. Νάπα της Κύπρου (Ιούνιος 2012) κάνει σε κατάθεσή του Σύρος, ονόματι Mohamed S., ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή. Για τον Μαμαλικόπουλο ή «Μαμ» ο Mohamed S. είπε ότι του είχε προτείνει να κάνουν μια «απαλλοτρίωση» στο Πλαίσιο στη Στουρνάρη, ενώ για τον Αιμίλιο Π. ότι έμενε μαζί με τον «Μαμ» στην κατάληψη της Βαλτετσίου. Ομως, αναφορά στον «Αλβανό Αιμίλιο» κάνουν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο Βλαστός με κατηγορούμενο συνεργό του. «Ολη τη ζημιά την έχει κάνει ο Αλβανός, αυτός ο Αιμίλιος (…) χρεώνουν ότι σκοτώσανε και τον Γκιόλια τον δημοσιογράφο (…) Οτι είναι εκτελεστές της “Σέχτας Επαναστατών”. Ο Αλβανός και κάνα δυο άλλοι» ακούγεται να λέει στον Βλαστό.

Το βαν διαφυγής

Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ένα από τα βαν που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο πρόσφατο σχέδιο απόδρασης των μελών των «Πυρήνων» από τον Κορυδαλλό (σ.σ.: με τη συνδρομή Ξηρού) να είχε αγοραστεί το 2011 με εντολή Βλαστού. Στην αγορά του αυτοκινήτου αναφέρθηκε και η 35χρονη. Υποστήριξε ότι πριν ο Βλαστός αποπειραθεί να αποδράσει, το 2011, από τον Κορυδαλλό αγόρασε βαν, που θα χρησιμοποιούνταν για τη διαφυγή του. Το ίδιο αυτοκίνητο υπήρξε σκέψη να χρησιμοποιηθεί, δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διαφυγή Βλαστού από τα Τρίκαλα σε περίπτωση επιτυχίας του σχεδίου απόδρασης με ελικόπτερο. «Οταν ήταν να κάνει την άλλη απόδραση ο Παναγιώτης από τη φυλακή Τρικάλων είχαν κανονίσει με τον Γιάννη Σκαφτούρο και τα παιδιά που θα τον έπαιρναν να είναι κάποια αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία από τα Τρίκαλα προς Θεσσαλονίκη ή από Τρίκαλα προς Αθήνα (…) Ο Παναγιώτης μου είπε να συναντηθώ με τους γονείς του Σκαφτούρου για να με πάνε σε ένα βενζινάδικο γιατί εκεί ήταν το βαν. Πήγαμε πράγματι σε βενζινάδικο στον Ασπρόπυργο αλλά δεν υπήρχε εκεί ούτε αυτοκίνητο ούτε κλειδιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT