«Αναγκαίες οι συναινέσεις μετεκλογικά»

«Αναγκαίες οι συναινέσεις μετεκλογικά»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη μετεκλογικής συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξέφρασε και χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις επιλογές που έκανε η χώρα από το 2009 και έπειτα, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η χώρα είχε οδηγηθεί στη δραχμή, αυτή τη στιγμή θα ήταν κατεστραμμένη. Εκδήλωσε, επίσης, την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της κατάκτησης της τρίτης θέσης, ενώ αρνήθηκε εκ νέου την κατηγορία υπονόμευσης που του απευθύνει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε (newsit.gr) ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ διεξάγουν δύο παράλληλες εκστρατείες όπου συγκρούονται αφενός η φόβος, αφετέρου ο εφησυχασμός. Εκείνο που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, δεν είναι τέτοιου είδους σκληρή πόλωση, αλλά «συναινέσεις και συνεργασίες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φθαρεί εφόσον αναδειχθεί σε κυβέρνηση, όπως όλα τα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στην εξαγγελία κατάργησης του ΕΝΦΙΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «ζητήματα ηθικής τάξης που υπερβαίνουν κάθε κομματική σκοπιμότητα», ενώ εκτίμησε ότι το «Ποτάμι» «δεν θα μπορέσει να αντέξει». Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε απόφαση για το δημοψήφισμα κατά την πτήση από τις Κάννες προς την Αθήνα ενώ ο τότε πρωθυπουργός κοιμόταν, ο κ. Βενιζέλος απάντησε δηκτικά: «Η ωραία κοιμωμένη», τονίζοντας ότι κάνει χιούμορ. Και επισήμανε ότι τότε η δήλωση στην οποία προχώρησε έγινε «ασμένως δεκτή από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου».

Διά της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή, από τη Χαρ. Τρικούπη επαναλάμβαναν χθες ότι η ψήφος στο κόμμα τους αποτελεί χρήσιμη και όχι χαμένη ψήφο απέναντι «στα πλαστά διλήμματα με την κινδυνολογία, τον φόβο και τον νεοσυντηρητισμό της Ν.Δ. και τις ανέξοδες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Αφήνονται αιχμές και εναντίον του κ. Παπανδρέου, καθώς επισημαίνουν ότι «κάθε αποχώρηση και κάθε διάσπαση ήταν πάντα και είναι για πάντα μεγάλο λάθος». Τονίζεται, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει «εγγυητικό ρυθμιστικό ρόλο.

Παρέμβαση Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Υπέρ της επαναπροσέγγισης με τον κ. Παπανδρέου τάχθηκε χθες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παρά το γεγονός ότι επανέλαβε τη διαφωνία του με την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από το ΠΑΣΟΚ. «Αντίπαλός μας», είπε (Παραπολιτικά Fm) ο κ. Χρυσοχοΐδης, «δεν είναι ο κ. Παπανδρέου ούτε οι όποιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ κομματικοί σχηματισμοί». Πρόσθεσε ότι πράγματι υπήρξε μια «δυσάρεστη διάσπαση», ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές «θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Εμείς θα αγωνιζόμαστε και για εκείνους που έφυγαν και θα δικαιωθούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή