Κίνδυνος να οδηγηθεί σε ναυάγιο η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Κίνδυνος να οδηγηθεί σε ναυάγιο η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδοξο τέλος κινδυνεύει να έχει η εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Σχεδόν στο παρά πέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και ενώ το όλο πρόγραμμα τέθηκε υπό τη δοκιμασία της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, τη χαριστική βολή ήρθε να δώσει η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολου Αλεξόπουλου, για παύση των διεθνών διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και επαναπροκήρυξή τους αφού διασφαλισθεί με νόμο η συμμετοχή κρατικής εταιρείας στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις του αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτή και εκ νέου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την οργή του αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη προκάλεσε αναστάτωση στην πετρελαϊκή αγορά.

Από τον Νοέμβριο που βγήκαν στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας και τα 20 υποθαλάσσια στο Ιόνιο και την Κρήτη, 10 πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα που είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς. Τα αρμόδια επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς αυτό το διάστημα για την κατάρτιση των προσφορών. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν φαίνεται να επηρεάζουν το ελληνικό πρόγραμμα αξιοποίησης υδρογονανθράκων και αυτό γιατί, όπως εξηγούν γνώστες της πετρελαϊκής αγοράς, τα πρώτα 4-5 χρόνια οι επενδύσεις αφορούν ερευνητικά προγράμματα χαμηλών δαπανών. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ήταν εις γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ η κατάθεση τριών ανταγωνιστικών προσφορών για καθένα από τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα (9 προσφορές συνολικά από τρεις εταιρείες) μεταξύ των οποίων και της ιταλικής ΕNEL, το ενδιαφέρον της οποίας προκάλεσε και τον σχετικό διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενες έχουν μεταφέρει στο ΥΠΕΚΑ τις ανησυχίες τους για το το μέλλει γενέσθαι με τους διαγωνισμούς, με τα αρμόδια στελέχη να προσπαθούν να τις πείσουν για τη συνέχεια του ελληνικού κράτους. Με δηλώσεις του στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης εκφράζει την αγανάκτησή του για τις τοποθετήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τορπιλίζουν την εθνική προσπάθεια για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων». «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει» τονίζει και εκτιμά ότι εάν δεν ανακαλέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν μια παράταση του διαγωνισμού θα έδινε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Μανιάτης τονίζει ότι το θέμα συζητήθηκε, αλλά καμία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, τονίζει ο ίδιος, τα «γκρουπ» τους ετοιμάζουν τις προσφορές για να τις καταθέσουν. Ο κ. Μανιάτης εκτιμά ότι ο διαγωνισμός για τα χερσαία οικόπεδα, όπου οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στις 6 Μαρτίου, δεν μπορεί να επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να τον σταματήσουν. Αντιθέτως, θεωρεί βέβαιη τη διακοπή του διαγωνισμού για τα 20 οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με βάση πάντα τα όσα μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ο βουλευτής του κόμματος κ. Αλεξόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT