Είναι όλοι στο Νταβός, εκτός από την Ελλάδα

Είναι όλοι στο Νταβός, εκτός από την Ελλάδα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2010 ήταν η προτελευταία χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επίσημους αντιπροσώπους στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Κατά κοινή ομολογία, η εμπειρία του Νταβός εκείνη τη χρονιά είχε υπάρξει καταλυτική για τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τους επενδυτές και τους Ευρωπαίους, ο κ. Παπανδρέου πριν πάει θεωρούσε ακόμα ότι είχε το πολιτικό κεφάλαιο και τον χρόνο για να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και να αποτρέψει τον αποκλεισμό της από τις χρηματαγορές.

Στο Νταβός εκείνης της χρονιάς, η αισιοδοξία του συνθηκολόγησε ύστερα από πέντε μέρες ασφυκτικής πολιορκίας από τραπεζίτες, επενδυτές, Ευρωπαίους εταίρους και δημοσιογράφους (ιδιαίτερα εκείνο το αξέχαστο κυνηγόσκυλο των Financial Times). Μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που ταξίδεψε στο ελβετικό θέρετρο τελευταία στιγμή, σε βαθμό που έπρεπε να εγγραφεί ως μέλος της ομάδας ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να παρουσιάσει τα σχέδιά του για την ελληνική οικονομία. Αλλά η ομοβροντία αμείλικτων ερωτημάτων και αρνητικών δημοσιευμάτων, που προκάλεσε ανοδικό άλμα των spreads, τους υποχρέωσε σε κατάσταση άμυνας.

Μετά το 2011, η ελληνική κυβέρνηση απείχε από το Νταβός. Φέτος, που η ελληνική κρίση μοιάζει πάλι να θεριεύει, ο εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ, Φίλιπ Ρέσλερ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επιχείρησε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Ελλήνων κυβερνητικών ή τραπεζικών στελεχών. Η αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών της Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα να μη βρει ανταπόκριση. Οι ελληνικές παρουσίες περιορίστηκαν στον Δ. Παπαλεξόπουλο, επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», στον Γ. Κουμάνταρο, επιχειρηματία και εφοπλιστή με έδρα τη Νέα Υόρκη και βασικό πεδίο δράσης τη Νιγηρία, και στον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χ. Πισσαρίδη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι πηγή βασάνων για τον κ. Ρέσλερ. Ο βιετναμέζικης καταγωγής Γερμανός μάς είναι πιο γνωστός ως αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργός Οικονομίας στη δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ. Κατά την περίοδο αυτή, τήρησε σκληρή στάση έναντι της χώρας μας, η οποία, ωστόσο, δεν του απέφερε τα προσδοκώμενα εκλογικά κέρδη: στις εκλογές του 2013 το FDP κατρακύλησε κάτω από το κατώφλι του 5% και έμεινε εκτός της γερμανικής Βουλής. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων ομιλητών της χθεσινής πρώτης ημέρας ήταν ο Ματέο Ρέντσι, που μία μέρα μετά τα τεσσαρακοστά του γενέθλια εμφανίστηκε σε πάνελ μαζί με τον κ. Ρέσλερ. Ο κ. Ρέντσι, με τα ακατέργαστα, αμιγώς ιταλικά αγγλικά του, μίλησε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει στη χώρα του από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία. Εξηγώντας την επιτακτική ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγές στην Ιταλία (την οποία θέλει να μετατρέψει σε «εργαστήριο καινοτομίας αντί για μουσείο»), τόνισε παράλληλα την ανάγκη αλλαγής πορείας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Τo Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε, εδώ και καιρό εφαρμόζεται με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη σταθερότητα παρά στην ανάπτυξη.

Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής της Bundesbank και νυν πρόεδρος της UBS, Αξελ Βέμπερ, δήλωνε ότι θεωρούσε αβέβαιο το μέλλον του ευρώ. Γνήσιος Γερμανός, ο κ. Βέμπερ επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτό ακέραια στις χώρες της περιφέρειας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τις οποίες κρίνει ανεπαρκείς.

Η Νατάλια Γιαρέσκο, υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, χαρακτήρισε «ψίχουλα» την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η χώρα της από τη διεθνή κοινότητα σε σύγκριση με τα ελληνικά προγράμματα. Ο Κεν Ρόγκοφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναφέρθηκε στον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ευρωζώνη, αλλά έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην Ισπανία.

Γενικότερα, η αίσθηση που μετέφεραν συμμετέχοντες στο Φόρουμ στην «Κ» ήταν ότι -σε αντίθεση με χρονιές όπως το 2010 ή το 2012- το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης. Επιβεβαίωσαν έτσι το αφήγημα ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον συστημική – και συνεπώς ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διστάσουν να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στη νέα κυβέρνηση αν αποδειχθεί μη συνεννοήσιμη. «Τα προβλήματα που τους απασχολούν είναι πλέον μεγαλύτερα», δήλωσε μία πηγή στην «Κ» σχετικά με τους Ευρωπαίους.

Το πιο άμεσο εξ αυτών αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ζήτημα τεράστιας σημασίας και για τις ελληνικές εκλογές. Σήμερα στις 2.15 τοπική ώρα θα μιλήσει στο Φόρουμ η Αγκελα Μέρκελ. Μισή ώρα νωρίτερα θα έχει ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ. Ηδη, χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος παραίνεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να μη στείλουν «λάθος μήνυμα» με την απόφασή τους για ποσοτική χαλάρωση. Το μήνυμα, πάντως, προς τους Ελληνες ψηφοφόρους αναμένεται να είναι δυσοίωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή