Παρατηρητές, πρώτη φορά εκτός εκλογικής κούρσας

Παρατηρητές, πρώτη φορά εκτός εκλογικής κούρσας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σίγουρο είναι πως ακόμη κι εκείνοι που επιλέγουν να απομακρυνθούν από την ενεργό πολιτική, δύσκολα μπορούν να… ξεκολλήσουν. Με έντονη διάθεση να συμμετάσχουν στα κοινά, να υποστηρίξουν όχι μόνο τους ομοϊδεάτες αλλά και τη χώρα τους, πολιτικοί που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κόμμα του ο καθένας, σήμερα το συνδράμουν χωρίς να κυνηγούν τη βουλευτική έδρα.

«Καλό πράγμα και η αγρανάπαυση» είναι η εξήγηση που δίνει ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ν.Δ., στους ψηφοφόρους του, μόλις τον ρωτούν «γιατί όχι υποψήφιος;».

Πρωτοεμφανίζεται στην πολιτική το 2000, ενώ τελευταία φορά συμμετέχει στις εκλογές το 2012. Από τότε έως σήμερα είναι πρόεδρος στα ΕΛΠΕ. Πώς αισθάνεται παρακολουθώντας τα πράγματα από απόσταση; «Αν κάποιος είναι πολιτικός, του λείπει η ενασχόληση. Η δυνατότητα να παρεμβαίνεις στα πράγματα. Ωστόσο δεν μου λείπει καθόλου η εικόνα της Βουλής όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης…». Υπάρχει προοπτική επανόδου στην πολιτική; «Αναλόγως με τις συνθήκες. Χωρίς να το λέω με σιγουριά, μπορεί να ξαναπροσπαθήσω όταν αισθανθώ ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος και μάλιστα σε ένα πιο ελκυστικό κοινοβουλευτικό περιβάλλον». Εξακολουθεί να έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους του πολιτικούς και επιχειρηματίες. «Μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης προσπαθώ να μεταφέρω τα μηνύματα, τις προτάσεις, τις ιδέες που εισπράττω από τον επιχειρηματικό κόσμο στους πολιτικούς».

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, η ψύχραιμη ματιά της απόστασης τον βοηθάει να εντοπίσει κάποια «στραβοπατήματα» στρατηγικής της Ν.Δ.; «Θα ήθελα η δική μας καμπάνια να έχει περισσότερα στοιχεία για το έργο μας, τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Να μην επικεντρώνεται στο πόσο επικίνδυνη είναι -που είναι!- η πιθανότητα εφαρμογής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προεκλογική περίοδο όμως δεν είναι ώρα ούτε τον έξυπνο να κάνεις, ούτε να υποδείξεις λάθη. Είναι η ώρα ομαδικής προσπάθειας». Πολυτιμότερη ανάμνηση από την πολιτική του διαδρομή; «Αυτό που με συγκίνησε περισσότερο είναι πως ενώ είχα δηλώσει ότι δεν θα κατέβω στις εκλογές, φέτος του Αη Γιαννιού τα τηλέφωνα χτυπούσαν αδιάκοπα. Οι άνθρωποι έπαιρναν να μου ευχηθούν όχι διότι είμαι ή θα γίνω υπουργός, αλλά επειδή είναι πιστοί μου φίλοι. Αυτή είναι ηθική ικανοποίηση».

«Συλλογική αγωνία»

«Αισθάνομαι ότι έκλεισα τον κύκλο της πολιτικής. Παραμένω όμως ενεργός, απαντώ στους ψηφοφόρους μου όταν με ρωτούν “γιατί δεν κατεβαίνεις στις εκλογές;”», δηλώνει ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Εξι φορές υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις – τελευταία φορά το 2012. Στις 25 Ιανουαρίου θα παρακολουθήσει τη μάχη διακατεχόμενος από «συλλογική αγωνία για το πώς θα πάει το ΠΑΣΟΚ», όπως δηλώνει και όχι από «την αγωνία της προσωπικής ψήφου». Μήπως επήλθε ο κορεσμός; «Για την πολιτική; Ποτέ!», σπεύδει να επισημάνει, προσθέτοντας: «Εξάλλου, έχω συντονιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, οπότε είμαι όλη μέρα στο γραφείο μου. Στην πραγματικότητα, έχω την πίεση των υποψηφίων, απλώς από την άλλη μεριά». Προφανώς η πίστη στον αγώνα υπερισχύει του αναμενόμενου αποτελέσματος. Γιατί; «Αν και έχω ζήσει τις καλές εποχές του 40% και 45%, τώρα με το 5%, τα στάνταρ είναι χαμηλότερα, όμως θέλουμε η παράταξη να σταθεί όρθια. Αλλωστε, θεωρώ ότι έχουμε πάρει πολλά από το ΠΑΣΟΚ: αναγνώριση, βουλευτιλίκια, υπουργιλίκια… (γέλια) – ας του δώσουμε κι εμείς στα δύσκολα, δεν είναι κακό!».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία των άλλων κομμάτων, υπάρχει κάτι που ζηλεύει; «Θεωρώ τη διαφήμιση της Ν.Δ. φοβική. Του ΣΥΡΙΖΑ, καλαίσθητη αλλά αόριστη η ελπίδα. Των ΑΝΕΛ, επιτυχημένη από τη σκοπιά τους. Του ΠΑΣΟΚ; Από τις καλύτερες που έχουμε βγάλει ποτέ». Ποια η στάση του απέναντι στους νέους υποψηφίους; «Είμαι πλάι τους. Τους βοηθώ είτε μέσω ψηφοφόρων είτε μέσω στρατηγικής ή συμβουλών, οτιδήποτε». Τι έχει μείνει από τις φορές που κατεβήκατε ως υποψήφιος; «Η αίσθηση του αγώνα, της προσπάθειας. Η συμπαράσταση του κόσμου, οι μεγάλες προσωπικές συγκεντρώσεις τις καλές εποχές. Ο ενθουσιασμός. Η αίσθηση της αποδοχής. Αυτή που σε τροφοδοτεί να προχωράς μπροστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή