Αναζητώντας «γεωκρύπτες» σε όλη τη χώρα

Αναζητώντας «γεωκρύπτες» σε όλη τη χώρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

Εσείς ξέρετε πού βρίσκεται ο πλάτανος όπου κοιμήθηκε ο ζωγράφος Θεόφιλος στη Λέσβο, το μαρμάρινο λιοντάρι του 4ου π.Χ. αιώνα έξω από τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου στην Παλλήνη, το κρησφύγετο του Οδυσσέα Ανδρούτσου στον Παρνασσό, το λημέρι του λήσταρχου Γιαγκούλα στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου, το ναυάγιο στο Ακρωτήρι του Μαλέα; Οχι, αλλά είσθε φιλέρευνος και φιλομαθής; Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εφευρέθηκε το Geocaching, παιχνίδι που έχει ξετρελάνει κυρίως τους μεγάλους, προσφέροντας τη γοητεία της αναζήτησης, γνώση και… μαστοριά στην επίλυση γρίφων.

«Πατέρα, πάμε να βρούμε ένα κουτί εδώ κοντά στον Αγιο Αθανάσιο;». Αυτή η φράση ήταν το έναυσμα ώστε ο κ. Μίμης, συνταξιούχος, 63 ετών, να μυηθεί. «Ψάχναμε από εδώ, από εκεί, τελικά το βρήκαμε. Μου άρεσε, σαν το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με πειρατές, με το Χ στον χάρτη…», λέει ο ίδιος.

Η κεντρική ιδέα – πρόκληση για τους συμμετέχοντες είναι να κρύψουν κουτάκια, τις «γεωκρύπτες» (geocaches) οπουδήποτε στον κόσμο και να δημοσιεύσουν τις συντεταγμένες τους στις ιστοσελίδες του παιχνιδιού (www. geocaching. com). Με ένα GPS ή ένα «έξυπνο» κινητό και τη βοήθεια των χαρτών της Google αρχίζει η εξερεύνηση. Μόλις βρεις το κουτί, ο κανόνας είναι απλός: Πάρε κάτι από μέσα, άφησε κάτι και γράψε στο ημερολόγιο – μπλοκάκι στο κουτί.

Για ποιο λόγο όμως να παίξει κανείς geocache; «Ως σύνταξιούχος, αν έμενα σπίτι θα ήμουν με ένα τηλεκοντρόλ, τώρα έχω ένα GPS και έχω πάει παντού. Ως τεχνικός ΑΤΜ είχα γυρίσει όλη την Ελλάδα, αλλά δεν την είχα δει. Αν γυρνούσα τον χρόνο θα προσπαθούσα να κρατήσω περισσότερο τη βλάβη της μηχανής για να βρω κουτάκια» απαντά ο κ. Μίμης.

«Βραβείο δεν υπάρχει, μόνο η χαρά της ανακάλυψης και οι καινούργιοι φίλοι, Ελληνες και ξένοι» συμπληρώνει στην «Κ» ο Νίκος, 31 ετών, μηχανολόγος- μηχανικός.

Και όπως σημειώνει ο Σπύρος, 28 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, μανιώδης παίκτης, η σύγχρονη εκδοχή του κρυμμένου θησαυρού «είναι επιμορφωτικό χόμπι, για όλη την οικογένεια». Από τις 2.500 κρύπτες στην Ελλάδα (120 προσβάσιμες σε ΑμεΑ) κάποιες απαιτούν επίλυση πολύπλοκων γρίφων. Τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό (Κύπρος, Τσεχία, Νότια Αφρική κ.α.) επενδύουν στην κοινότητα των geocachers για να τονώσουν την επισκεψιμότητα. «Για τον τουρισμό το παιχνίδι είναι ένα θέλγητρο, ειδικά όταν υπάρχουν κρυμμένα 2,5 εκατ. κουτιά για 6 εκατ. παίκτες παγκοσμίως» τονίζει ο Σπύρος. Πέρυσι, στην Ελλάδα συμμετείχαν 11.473 παίκτες εκ των οποίων Ελληνες ήταν μόλις 848. Ο δραστήριος κ. Μίμης έχει «στήσει» 150 κρύπτες σε σύνολο 167 που υπάρχουν σήμερα στη Λέσβο και οργανωμένα τουριστικά γραφεία έχουν εντάξει το κυνήγι του θησαυρού στα «πακέτα» τους.  Πέρα από τις συντεταγμένες, στην περιγραφή του κάθε κουτιού, υπάρχουν πληροφορίες ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου για την ευρύτερη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο τo geocaching πέρα από ένα ευχάριστο παιχνίδι είναι και ένας οικονομικός ξεναγός. 

Αν δείτε, λοπόν, κάποιον να ψάχνει ένα δέντρο, πιθανότατα είναι ένας παθιασμένος geocacher. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή