Εκτός Βουλής το Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου

Εκτός Βουλής το Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός Βουλής μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του κ. Γ. Παπανδρέου, 22 ημέρες μετά την ανακοίνωση της ίδρυσής του. Το κόμμα έμεινε μακριά από το όριο του 3% που επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή ενώ ο κ. Παπανδρέου έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο επιτύγχανε ανελλιπώς από το 1981 οπότε κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ.

Οι χθεσινές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 είναι, επίσης, οι πρώτες από το 1974 στις οποίες ένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου δεν επιτυγχάνει να αναδειχθεί βουλευτής.

Ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν χθες μάλλον ψύχραιμος στη δήλωση που έκανε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ. Ηταν ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που μίλησε δημοσίως μετά τις εκλογές, δίχως μάλιστα να περιμένει την πρώτη επίσημη πρόβλεψη της Singular Logic, η οποία τοποθετούσε ξεκάθαρα το κόμμα του εκτός Βουλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός ετάχθη χθες υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας «με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο». Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος ότι το Κίνημα θα μπει στη νέα Βουλή και πρόσθεσε ότι και μόνο με την παρουσία του στις εκλογές πραγματοποίησε έναν άθλο. 

Και επανέλαβε την πρότασή του για έγκριση της νέας συμφωνίας με τους εταίρους με δημοψήφισμα. «Η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους και το ελληνικό σχέδιο για βαθιές αλλαγές πρέπει να έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού άμεσα με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι πρέπει η απόφαση του ελληνικού λαού να μείνει σεβαστή «και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», επισημαίνοντας πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει «δίχως να στηριχτεί σε πολλές πλάτες».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι το κόμμα του δεν θα απέχει από τις εξελίξεις, ακόμη και τώρα που δεν επέτυχε την είσοδό του στη Βουλή. Η συγκεκριμένη δήλωση ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, ιδίως υπό το φως όσων έχουν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, περί συζήτησης μεταξύ όλων όσοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αυτό το ενδεχόμενο, βεβαίως, απέκλεισε χθες ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αντιδράσεις

Λίγο μετά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέδωσε την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής στη δημιουργία του Κινήματος από τον κ. Παπανδρέου, σημειώθηκε αντίδραση από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. «Καλό θα ήταν», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, «όσοι ανέχτηκαν και συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους στην κυβέρνηση που υπηρέτησαν, να μη μιλούν για το ποιοι ευθύνονται που η Χρυσή Αυγή έφτασε να γίνει τρίτο κόμμα από τις ευρωεκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή