To Eurogroup επιμένει στην αξιολόγηση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εν αναμονήτων προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική οικονομία είναι ασφυκτικά, καθώς σε ένα μήνα η παράταση του ελληνικού προγράμματος λήγει. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ζητήσει παράταση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου το αργότερο -δηλαδή στο επόμενο Eurogroup- ώστε να μη βρεθεί την 1η Μαρτίου χωρίς κάποιο δίχτυ προστασίας, απροστάτευτη, στις αγορές.

Στο χθεσινό Εurogroup -όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης- ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι είναι θετικό ότι και αυτή συμφωνεί πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτηριστικά, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στο να μην αναφερθεί σε οτιδήποτε άλλο καθώς, όπως είπε, «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τις φιλοδοξίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, χρειάζεται λίγη υπομονή». Στο πότε θα μπορούσε να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αν θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, «πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη στάση της επόμενης κυβέρνησης για το μέλλον του προγράμματος, το υφιστάμενο πρόγραμμα και τη συνέχεια».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε παράλληλα ότι είχε 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, χωρίς να τον κατονομάσει. «Μίλησα μαζί του και εξέφρασε τη θέλησή του να δουλέψει πολύ στενά μαζί μας» σημείωσε. Σύμφωνα με κύκλους της νέας κυβέρνησης η επικοινωνία έγινε με τον κ. Βαρουφάκη, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί ο κ. Ντάισελμπλουμ την Αθήνα τις επόμενες μέρες, μία πληροφορία που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπό του προέδρου του Eurogroup. Τόνισε, επίσης, ότι τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν αλλάζουν μέσα σε μία νύχτα, υπάρχουν ακόμα και χρειάζεται «σκληρή δουλειά» από την ελληνική πλευρά. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να διατηρηθεί η Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάκαμψης. «Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα, ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε να υποστεί μερικά πολύ σκληρά μέτρα, αλλά σημειώθηκε επίσης σημαντική πρόοδος σε βασικά ζητήματα και είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πρόοδος αυτή και να μη χαθεί».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε εξάλλου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί. Χαρακτηριστική ήταν και η στάση των υπόλοιπων υπουργών που κατά την είσοδό τους στο Eurogroup κινήθηκαν σε δύο γραμμές σε σχέση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, όλοι διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον τόνιζαν ότι περιμένουν να τηρηθούν τα συμφωνημένα. Σε σχέση με το θέμα του χρέους οι περισσότεροι αναφέρθηκαν ότι το «κούρεμά» του δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, ενώ για τη βιωσιμότητά του η κοινή στάση ήταν ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο αφού ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις θέσεις των εταίρων της Ελλάδας, που επιμένουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην ανάγκη να ζητηθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2015, που πριν από τις εκλογές προσδιοριζόταν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξηθεί εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT