Στάση αναμονής στο εσωτερικό Ν.Δ. μετά τις κάλπες

Στάση αναμονής στο εσωτερικό Ν.Δ. μετά τις κάλπες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος εκνευρισμός, αλλά και αναμονή κυριαρχεί στη Ν.Δ. την επομένη της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του κόμματος να επικρίνει την απόφαση του κ. Αλ. Τσίπρα για «πολιτικό όρκο» αποτέλεσε για πολλούς το «κερασάκι στην τούρτα» της συντηρητικής στροφής του κόμματος, ενώ αρνητικά ήταν και τα σχόλια για το σπάσιμο της άτυπης πλην όμως θεσμικού χαρακτήρα παράδοσης – παραλαβής του Μαξίμου από τον απελθόντα στον νέο πρωθυπουργό.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς και όλο του το επιτελείο βρέθηκαν χθες από νωρίς στα κομματικά γραφεία της Συγγρού, ύστερα από 2,5 χρόνια, όπου το κέντρο λήψης των αποφάσεων είχε μεταφερθεί στο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προετοιμάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του χωρίς να δείχνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι σκέφτεται πως η ήττα της Ν.Δ θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για τον ίδιο. Χθες βράδυ ανακοίνωσε ότι νέος εκπρόσωπος Τύπου αναλαμβάνει ο κ. Κ. Καραγκούνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προθέσεις του (χθες κάλεσε προσωπικά δεκάδες από τους εκλεγέντες γαλάζιους για να τους συγχαρεί) είναι η ανάληψη διαδοχικών πρωτοβουλιών με στόχο να προλάβει κάθε ενδεχόμενο αμφισβήτησής του. Οι πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν τόσο σε επίπεδο οργάνων (Εκτ. Γραμματεία, Κ.Ο. ή και διοργάνωση συνεδρίου ανασύνταξης της Κεντροδεξιάς) στοχεύοντας βέβαια και στην εκτόνωση της κριτικής στη στενή ηγετική του ομάδα. Προφανώς οι όποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σε χρόνο που θα κρίνει ο κ. Σαμαράς, σε συνάρτηση πάντοτε και με τις εξελίξεις στο κεντρικό κυβερνητικό μέτωπο. Είναι, άλλωστε, σαφές ότι ενδεχόμενη ταχεία αποσταθεροποίηση της νέας κυβέρνησης, λόγω μιας κρίσης με την Ευρωζώνη, θα ενισχύσει τα ερείσματα του κ. Σαμαρά. «Δεν ξέρουμε αν θα φτάσει μέχρι το Πάσχα αυτή κυβέρνηση» ήταν η αποκαλυπτική των σχεδιασμών χθεσινή αναφορά του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήρισε «αριστερίστικες» τις συζητήσεις περί συνεδρίου. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, άπαντες αναμένουν τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά. «Η Ν.Δ. είναι συντεταγμένο κόμμα και ο πρόεδρος έχει στα χέρια του όλες τις κατάλληλες διαδικασίες» σχολίασε και ο κ. Μ. Βορίδης (Βήμα), ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας, σημείωσε πως «δεν μπορώ να απαντήσω υποθετικά, ας δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες».

Σύγκληση των οργάνων ζήτησε ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, δηλώνοντας πως «τη Ν.Δ. το επόμενο διάστημα την αναμένει μια σε βάθος και με γενναιότητα εκτίμηση των αιτιών της ήττας και η απόδοση ευθυνών». «Η Ν.Δ. έκανε λαϊκίστικη, όχι λαϊκή στροφή» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος και έσπευσε να σημειώσει ότι «το θέμα ηγεσίας το θέτει ο καθένας. Ο κάθε αρχηγός αισθάνεται αν χρειάζεται να θέσει θέμα ανανέωσης εμπιστοσύνης ή όχι στο πρόσωπό του».

Τις παραμέτρους του χρόνου και των πολιτικών εξελίξεων σταθμίζουν, προφανώς, και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος ενώ, επί του παρόντος τουλάχιστον, ουδείς εμφανίζεται πρόθυμος και ικανός να αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Σαμαρά. «Αλίμονο να κλυδωνίζεται η κυβέρνηση ή να οδεύει η χώρα σε χρεοκοπία και κάποιοι να πετροβολούν τον Σαμαρά» σημείωσε, χθες, στην «Κ» στέλεχος της Ν.Δ., απηχώντας τις απόψεις κορυφαίων σε επιρροή στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέραν της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης και της εκλογής ΠτΔ, εκκρεμότητα συνιστά και η συγκρότηση σε Σώμα της νέας Κ.Ο., οπότε θα αποτυπωθεί και η δυναμική επιρροή των κορυφαίων σε αυτήν. Στη συζήτηση υπεισέρχεται και η εκλογική επίδοση στις εκλογές της Κυριακής. Επί παραδείγματι, κάποιοι έσπευσαν να σημειώσουν την τρίτη θέση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Α΄ Αθήνας ή την απώλεια της πρωτιάς, την οποία κατέκτησε ο κ. Ν. Δένδιας, στη Β΄ Αθήνας από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν ήσσονος σημασίας το ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι το 2009 η πρώτη και «αδιαφιλονίκητη» Μπακογιάννη ηττήθηκε από τον τότε δεύτερο βουλευτή Μεσσηνίας Αντ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή