Σαρωτικές αλλαγές στις μνημονιακές δεσμεύσεις για συντάξεις, όρια ηλικίας

Σαρωτικές αλλαγές στις μνημονιακές δεσμεύσεις για συντάξεις, όρια ηλικίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αντίθεση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, με απόλυτη όμως συνέπεια στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, αναλαμβάνοντας την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού από τον απερχόμενο Γ. Βρούτση, υποσχέθηκε τη σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα εφαρμόσει οποιαδήποτε διάταξη οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις παροχών ή αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε κωδικοποιημένες όλες τις σαρωτικές αλλαγές που αναμένεται να προωθήσει στο ασφαλιστικό, με κεντρικό άξονα την ανατροπή των μέχρι σήμερα… ανατροπών. Τάχθηκε, δηλαδή, υπέρ της κατάργησης μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων που πέρασαν «διά πυρός και σιδήρου» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κατόπιν σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Διατάξεις, οι οποίες αφορούν στο ύψος των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πρώτο δείγμα γραφής είναι η μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που υπάρχουν στην επιστολή Χαρδούβελη προς την τρόικα. Συνεπώς, δεν θα εφαρμοστεί η περαιτέρω αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης και το «πάγωμα» των συντάξεων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης για σταδιακή αποκατάσταση των μειωμένων συντάξεων, ο κ. Στρατούλης επανέλαβε την καταβολή 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) σε όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ, μέτρο κοστολογημένο στα 540 εκατ. ευρώ. Δεσμεύθηκε όμως και για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και θανάτου στις επικουρικές συντάξεις, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου.

Παράλληλα, και εδώ χρειάζεται εξειδίκευση, καθώς δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε για την κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης που εισάγει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα στην κοινωνική ασφάλιση. Για τη μεν επικούρηση, η κατάργηση πιθανότατα να αφορά την εφαρμογή ατομικών μερίδων για κάθε συνταξιούχο, αλλά και τη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία. Για την κύρια ασφάλιση, όμως, μένει να διευκρινιστεί εάν η εφαρμογή της βασικής και αναλογικής σύνταξης, όπως προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που ψηφίστηκε το 2010 και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, εισάγει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά στην κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με τον υπουργό ή όχι.

Ο κ. Στρατούλης δεσμεύθηκε, πάντως, να διατηρήσει όλες τις δομές και τα πληροφοριακά συστήματα, όπως η Εργάνη, ο Ηλιος, η Αρτεμις, ο Ατλαντας κ.λπ., τα οποία ο απερχόμενος Γ. Βρούτσης –εμφανώς συγκινημένος– είχε δηλώσει ότι αφήνει ως παρακαταθήκη στο υπουργείο. Γενικός γραμματεας δίπλα στον Δ. Στρατούλη θα είναι ένας γνώστης της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Γ. Ρωμανιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή