Κατάινεν: Οι υποχρεώσεις δεν έχουν αλλάξει και ο χρόνος τελειώνει

Κατάινεν: Οι υποχρεώσεις δεν έχουν αλλάξει και ο χρόνος τελειώνει

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της ελληνικής κυβέρνησης και την καταιγίδα των πρώτων εξαγγελιών από υπουργούς της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά. «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήμουν πιο θετικός ότι θα βρεθεί μια μέση λύση. Αν συνεχίσει η νέα κυβέρνηση να κάνει αυτά που προανήγγειλε, τότε η συμφωνία θα είναι αδύνατον να επιτευχθεί», λέει υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Συγχρόνως, τα μηνύματα που έστειλαν για άλλη μια μέρα προς τη νέα κυβέρνηση το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρα με κοινό παρονομαστή ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και ότι «πρέπει να είναι δίκαιη με τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Για τον αντικαγκελάριο η Γερμανία και η Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά «η Αθήνα πρέπει να ικανοποιήσει τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας». Ο κ. Γκάμπριελ κάλεσε την Αθήνα να συνεννοηθεί με τους εταίρους πριν από τη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με τα προγράμματα διάσωσης, όπως το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά. «Τα πράγματα που η Ελλάδα δεν θα κάνει δεν μπορούν να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους και εργοδότες άλλων χωρών», είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι χρειάζεται την επιβεβαίωση της ελληνικής πλευράς ότι θα ολοκληρώσει αυτά που έχει υποσχεθεί να κάνει. «Είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά όργανα».

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, έχει ήδη καλέσει τις ελληνικές Αρχές στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν το συντομότερο δυνατόν. «Οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει και ο χρόνος τελειώνει», καθώς η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είπε ο αρμόδιος επίτροπος.

Προκειμένου να λάβει άλλη μία επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος –καθώς στις Βρυξέλλες οι προσδοκίες είναι ελάχιστες για μία συμφωνία σε λιγότερο από ένα μήνα (η παράταση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου)– η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει στροφή. Συγκεκριμένα και με στόχο να μη βρεθεί η ελληνική οικονομία χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας την 1η Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να υπογράψει έγγραφο που θα τον θέτει υπεύθυνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που δεν έχει κλείσει ακόμη. Οι όροι της αξιολόγησης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως γίνεται σε κάθε αξιολόγηση, αλλά οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι «μικρές». Σχετικά με το αν μπορεί να δοθεί περισσότερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους, η απάντηση από υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών ήταν ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αλλάζουν, δεν είναι βασανιστήρια, υπάρχουν για να κάνουν την ελληνική οικονομία βιώσιμη».

Πιερ Μοσκοβισί

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει κρατήσει την πιο επιεική στάση έναντι της χώρας μας, δήλωσε σε γαλλικά Μέσα ότι «η Ελλάδα υπέφερε ιδιαίτερα από τη λιτότητα» και ότι ο ίδιος δείχνει διατεθειμένος να «εξετάσει» τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας «τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Για τον Γάλλο επίτροπο, στόχος είναι «να ανακάμψει η Ελλάδα, να βρει την ανάπτυξη, την απασχόληση, να μειώσει τις ανισότητες, αλλά και να αποπληρώσει το χρέος της», ενώ για τη διαγραφή του χρέους είπε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή