Υπόγεια ένταση στο εσωτερικό Ν.Δ.

Υπόγεια ένταση στο εσωτερικό Ν.Δ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επίπονη, αλλά αναγκαία, περίοδο αναζήτησης των αιτιών για την ήττα της Κυριακής, αλλά και των απαντήσεων στα νέα δεδομένα που θέτει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία. Το ζήτημα συζητήθηκε χθες μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά και του απερχόμενου προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος και βρέθηκε στα κομματικά γραφεία της Συγγρού έπειτα από πρόσκληση του τέως πρωθυπουργού.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μεϊμαράκης υποδεχόταν με… άνθη στη Βουλή την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του σώματος κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον τρόπο παράδοσης – παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου, μερικές ημέρες πριν.

Στόχος του κ. Σαμαρά, ο οποίος ξεκινάει τον κύκλο των κομματικών διεργασιών από τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., είναι η αποκατάσταση των σχέσεων και η επαναδραστηριοποίηση των προβεβλημένων στελεχών σε θέσεις ευθύνης στο κόμμα. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι προτάσεις του δεν βρίσκουν θετική ανταπόκριση. Οι «κορυφαίοι» της Ν.Δ. παραμένουν σιωπηλοί μεν, αρνητικοί δε για τη συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς του προέδρου.

«Η μάχη συνεχίζεται»

Στον πυρήνα της στρατηγικής της ηγετικής ομάδας του κ. Σαμαρά παραμένει η εκτίμηση ότι, πολύ σύντομα, η νέα κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου θα καταρρεύσει υπό το βάρος μιας αναγκαίας κυβίστησης ή το δράμα μιας σύγκρουσης με την Ευρώπη. Με αυτήν την ανάλυση και με στόχο να αποτραπούν φυγόκεντρες τάσεις, η Ν.Δ. επιμένει στους πολύ υψηλούς τόνους και στην πόλωση έναντι της κυβέρνησης και χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Καραγκούνης σχολίασε ότι «οι πρώτες ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα φανερώνουν την αδυναμία του να καταλάβει τι ακριβώς πάει να διαχειριστεί».

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έστειλε εκ νέου μήνυμα για τις προθέσεις του μέσω της απάντησής του σε θερμή επιστολή που έλαβε από τον κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν: «Η πολιτική μας μάχη συνεχίζεται. Θα προχωρήσουμε μπροστά, όπως κάνατε και εσείς ο ίδιος με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για ένα όραμα μιας Ευρώπης με τις αξίες της συναίνεσης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας… Είναι γι’ αυτό το όραμα της Ευρώπης που θα συνεχίσω να εργάζομαι. Η Ελλάδα θα είναι μέρος αυτής της Ευρώπης».

Ο κ. Καραμανλής

Στάση αναμονής τηρούν και όλοι οι κορυφαίοι, τουλάχιστον κατά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες, όταν και θα διαπιστωθεί το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ θετικό στοιχείο για την επιδίωξη του κ. Σαμαρά να παραμείνει στην ηγεσία είναι ότι, επί του παρόντος, το «στρατόπεδο» των εν δυνάμει ενδιαφερομένων για την ηγεσία είναι πολυδιασπασμένο.

Κρίσιμη, δε, παράμετρο για τις εξελίξεις αποτελεί και η στάση που τηρεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για πλήθος στελεχών της Ν.Δ. και, χθες, συναντήθηκε μεταξύ πολλών άλλων με τους Ν. Δένδια, Ευρ. Στυλιανίδη και Απ. Τζιτζικώστα. Παρά το γεγονός ότι συνομιλητές του, όπως ο κ. Ευ. Αντώναρος, θέτουν, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα ηγεσίας, ο ίδιος ακούει προσεκτικά, καταγράφει όσα του μεταφέρονται, χωρίς όμως να σχολιάζει ή να ενθαρρύνει κινήσεις που θα μπορούσαν, σε αυτή τη συγκυρία, να αποσταθεροποιήσουν τη Ν.Δ. ως πυλώνα αναφοράς της αστικής δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή