Από τα σύννεφα στη γη…

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον φανερό ότι οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μετώπου κατά της Γερμανίας δεν επαληθεύτηκαν από την πραγματικότητα, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο. Η κυβέρνηση κάνει την προσπάθεια, σύμφωνα με τις επιταγές του προγράμματος και των προεκλογικών εξαγγελιών, αλλά τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο showman Γ. Βαρουφάκης θα πρέπει να έχουν ήδη αντιληφθεί από τη μέχρι τώρα περιοδεία τους ότι το γήινο περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από τη Νεφελοκοκκυγία και την περιδιάβαση στα σύννεφα.

Είναι τόσο μεγάλη και έντονη η διαφορά που οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί και οι «επίστρατοι» των μίντια αδυνατούν να την κρύψουν, ή να την ωραιοποιήσουν. Αλλο να βαφτίζεται το κρέας ψάρι όταν ελέγχεται πλήρως σχεδόν ο επικοινωνιακός τομέας και άλλο να επιχειρείται να αποκρυβεί η αλήθεια όταν και η άλλη πλευρά, δηλαδή των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των εταίρων, έχει φωνή και πρόσβαση σε μίντια. Αυτό διαπιστώνεται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες πριν, στη διάρκεια και μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στη Λευκωσία, στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη. Και έπεται η συνέχεια που σαν πρώτο σταθμό έχει σήμερα το Βερολίνο…

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μπει ήδη στη διαδικασία της «κωλοτούμπας» και έτσι ερμηνεύουν τη θεαματική άνοδο του Χρηματιστηρίου το πρώτο διήμερο της εβδομάδας. Πρόκειται για πρόωρο συμπέρασμα, αρκεί να επισημανθεί ότι και προεκλογικά κάποιοι έβλεπαν «στρογγύλεμα» των θέσεων περί των σχέσεων με την Ευρώπη από τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο, ενώ προεκλογικά επίσης ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τις προτάσεις που τώρα περιφέρει στην Ευρώπη. Επομένως, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ίσως ακόμη περισσότερο, μετά το επικείμενο Γιουρογκρούπ και τη σύνοδο κορυφής, στις 12 Φεβρουαρίου, θα δούμε πού θα «κάτσει η μπίλια», με την έννοια της δημιουργίας ενός πλαισίου λειτουργίας για την Ελλάδα. Οπότε θα φανεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια και η πολιτική βούληση της Αθήνας. Αν θα συμφωνήσει με το πλαίσιο που θα τεθεί ή αν θα προσθέσει μία νέα ηρωική σελίδα σύγκρουσης και θυσίας στην ελληνική Ιστορία!

Οπως είναι γνωστό, σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης συναντάται στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, βασικό αρχιτέκτονα του «γερμανικού κυματοθραύστη» για τις εξαγγελίες και υποσχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Οσο και να πρυτανεύει στην Ευρώπη η ευγένεια, είναι απόλυτα βέβαιο ότι το κλίμα στη Γερμανία δεν είναι το καλύτερο για την Αθήνα. Δεν λησμονούνται εύκολα οι αλλεπάλληλες προσβλητικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την Αγκελα Μέρκελ, η οποία άλλωστε δεν δείχνει ιδιαίτερη επιθυμία να επιδείξει καλύτερη διάθεση απέναντί τους.

Είναι βέβαιο ότι το Βερολίνο θα αντιπαρατάξει επιχειρήματα, ανάλογα αυτών που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, προκειμένου να φανεί η διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατά τους Γερμανούς, το πάρα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και θα δοθούν ακόμη περισσότερες διευκολύνσεις, αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση στον δημόσιο τομέα, στη γραφειοκρατία, στον ιδιωτικό τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό σύστημα. Το «κούρεμα» του χρέους αποκλείεται. Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά εξαρτάται από την ίδια να συνεχίσει την προσπάθεια για ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων. Γιατί εκτός από την Ελλάδα υπάρχουν οι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία που πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η κατάργηση της τρόικας και η νέα παράταση στήριξης πρέπει να εγκριθούν από εθνικά κοινοβούλια και από την ΕΚΤ.

Είναι σίγουρο ότι οι αόριστες διαβεβαιώσεις περί βούλησης για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη δεν αρκούν. Θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση παράθεση αριθμών και συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για να πείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή