Ευρεία συναίνεση για την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ευρεία συναίνεση για την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα Βουλή αποκτά σήμερα πρόεδρο και εισέρχεται τυπικά και ουσιαστικά σε μία ακόμη κρίσιμη, ίσως ακόμη κρισιμότερη από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, περίοδο λειτουργίας της. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ψηφιζόμενη από ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς πέραν των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ έδειξαν χθες πως προτίθενται να την ψηφίσουν η Ν.Δ., το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, θα κληθεί να διαχειριστεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ως προς τη λειτουργία και την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου.

Αρχή θα γίνει από την τριήμερη συνεδρίαση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας δικομματικής κυβέρνησης, που θα αρχίσει τελικώς μεθαύριο Κυριακή. Στο Περιστύλιο, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνοδεύθηκε από εκτιμήσεις προερχόμενες από στελέχη της πλειοψηφίας πως η οριστικοποίηση της ημέρας ομιλίας του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα εξαρτάται ευθέως από την εξέλιξη των διεθνών επαφών που έχει με τους εταίρους, στο πλαίσιο των εν εξελίξει δύσκολων και εξαιρετικά λεπτών διαπραγματεύσεων.

Πρώτος «σταθμός», υπό το πρίσμα της διεξαγωγής ψηφοφοριών στη Βουλή με τη νέα της σύνθεση, θα είναι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οπότε η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Αμέσως μετά, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στον ανεπίσημο προγραμματισμό, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας την Παρασκευή 13 τρέχοντος, για την ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την ψηφοφορία απαιτούνται για την εκλογή 180 ψήφοι. Αν τούτο δεν επιτευχθεί, σχεδιάζεται να διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία (θα απαιτούνται αυτή τη φορά 151 ψήφοι) την αμέσως επομένη ημέρα, Σάββατο 14/2.

Από του σημείου εκείνου και σε συνδυασμό, φυσικά, με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, θα ανοίξει ο κατάλογος κατάθεσης σειράς νομοσχεδίων, μέσω των οποίων η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αφήσει την πολιτική της ταυτότητα στο νέο σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές.

Χθες, οι 300 παρέστησαν στην παραδοσιακή τελετή ορκωμοσίας: η διάρκειά της ήταν σύντομη, όχι όμως τόσο όσο οι προηγούμενες, καθώς για πρώτη φορά βουλευτές (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ) έδωσαν πολιτικό όρκο. Αρχικώς, δόθηκε ο γνωστός θρησκευτικός: πρώτα στο Ευαγγέλιο οι χριστιανοί βουλευτές και αμέσως μετά στο Κοράνι για τους μουσουλμάνους.

Πολιτικός όρκος

Ακολούθησε ο πολιτικός όρκος, αντίστοιχος εκείνου που δόθηκε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς στη δική τους ορκωμοσία ενώπιον του κ. Κάρ. Παπούλια. Η φράση που είπαν όσοι δεν ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο είναι: «Διαβεβαιώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT