Χωρίς ξένους η αναζήτηση πετρελαίου σε τρία χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα

Χωρίς ξένους η αναζήτηση πετρελαίου σε τρία χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά ελληνική υπόθεση φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο διαγωνισμός για τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Οι μεγάλες ξένες εταιρείες, για τις οποίες είχε προϊδεάσει ο τέως υπουργός Γ. Μανιάτης, δεν αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι να καταθέσουν προσφορές, ενώ «άφωνα» άφησε τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου η υπαναχώρηση, την ύστατη ώρα, της ιταλικής ΕΝΕL. Aκόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη των ΕΛΠΕ, που είχαν καταλήξει σε συμφωνία με την ιταλική εταιρεία για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό. Τα ΕΛΠΕ φέρεται να ενημερώθηκαν από την ιταλική εταιρεία για την αποχώρησή της προχθές, δηλαδή μόλις δύο ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών. Επειτα από αυτό αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος του ελληνικού ομίλου στον διαγωνισμό, με τα αρμόδια στελέχη να ξενυχτάνε για να προλάβουν να καταθέσουν προσφορά με βάση τα νέα δεδομένα. Οι λόγοι αποχώρησης της ιταλικής εταιρείας δεν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι και χθες το βράδυ. Στελέχη πάντως που βρίσκονταν σε επαφή με τους Ιταλούς αποσυνδέουν πλήρως τη στάση τους με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και την αποδίδουν κυρίως σε εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας.

Η υπαναχώρηση της ΕΝΕL από τον διαγωνισμό έχει ξεχωριστή σημασία σε σχέση με άλλες εταιρείες που επίσης απέσυραν το ενδιαφέρον τους, όχι μόνο γιατί στο «και πέντε» έσπασαν τη συμφωνία με τους εταίρους τους –πράγμα που δεν συνηθίζεται στην αγορά–, αλλά γιατί ήταν η εταιρεία που προκάλεσε τον εν λόγω διαγωνισμό. Η ENEL, εκμεταλλευόμενη το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε πέρυσι τον Απρίλιο ενδιαφέρον προς το ΥΠΕΚΑ για τα τρία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο του νόμου το ΥΠΕΚΑ, αφού αξιολόγησε την πρόταση της ENEL, προχώρησε σε διαγωνισμό για να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλες εταιρείες να διεκδικήσουν τις παραπάνω περιοχές, με το ενδιαφέρον πάντα της εταιρείας που προκάλεσε τον διαγωνισμό να θεωρείται δεδομένο. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, στελέχη του υπουργείου Ενέργειας διαβεβαιώνουν ότι δεν είχαν καμία ένδειξη περί αποχώρησης της ιταλικής εταιρείας, αντιθέτως, ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα προσέλθουν αφού είχαν κλείσει και σχετική συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και είχαν ετοιμάσει από κοινού προσφορά. Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου αναμένουν σήμερα κάποια επίσημη ενημέρωση από την ENEL γι’ αυτή την υπαναχώρηση, η οποία επαναφέρει τα σενάρια που συνέδεαν το πραγματικό ενδιαφέρον της εταιρείας με την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και τη «Μικρή ΔΕΗ». Το ενδιαφέρον της, εξάλλου, για την αγορά υδρογονανθράκων είχε προκαλέσει έκπληξη όταν εκφράστηκε και αυτό γιατί η κύρια δραστηριότητά της είναι στην αγορά ηλεκτρισμού. Η ερμηνεία που δόθηκε τότε από κάποιους ήταν η πρόθεσή της για ενέχυρα στρατηγικής τοποθέτησης στην ελληνική αγορά με στόχο πάντα τη «Μικρή ΔΕΗ», σχέδιο που έχει αποσύρει η νέα κυβέρνηση με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, να αποσύρει και η ιταλική εταιρεία το ενδιαφέρον της για τους υδρογονάνθρακες.

Μετά αυτή την εξέλιξη, προσφορές αναμένεται να κατατεθούν σήμερα μόνο από τις δύο ελληνικές εταιρείες, EΛΠΕ και Εnergean Oil. Το κλίμα χθες ήταν τέτοιο στο υπουργείο που έδινε την εντύπωση πως οποιαδήποτε άλλη προσφορά θα αποτελέσει έκπληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας είχαν εκφράσει τρεις ακόμη εταιρείες και συγκεκριμένα η Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol. H κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν καταλυτικός παράγοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, για την τελική στάση των ξένων εταιρειών. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα πρόσθεσαν αβεβαιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT