Το παρασκήνιο της απόφασης για έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου

Το παρασκήνιο της απόφασης για έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ –  ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ «Ζητήστε παράταση μέχρι το Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου γιατί η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυσμενή θέση», ήταν το μήνυμα που έλαβε, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Ελληνας εκπρόσωπος στο τραπέζι του Εuroworking Group (EWG) την Πέμπτη το βράδυ, όπου συμμετέχουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των 19 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Mε την επίσημη πλέον επιβεβαίωση για το έκτακτο Εurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, που θα έχει θέμα την Ελλάδα και την επόμενη μέρα, τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών να συζητούν πάλι για την Ελλάδα, η επόμενη εβδομάδα αποδεικνύεται η πλέον κρίσιμη για την ελληνική οικονομία.

Την Πέμπτη το βράδυ, οι Ευρωπαίοι εταίροι περίμεναν στο EWG να τεθούν οι βάσεις για τις συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ο κ. Χουλιαράκης, που ήταν και ο πρώτος Ελληνας που βρέθηκε σε τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την ελληνική οικονομία, τόνισε στους υπόλοιπους 18 ότι επειδή η κυβέρνηση που εκπροσωπεί είναι ιδιαίτερα νέα και ο ίδιος ακόμη πιο νέος σε αυτή τη θέση, δεν μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων μέσα στο Euroworking Group, ο κ. Χουλιαράκης εξέθεσε τις γενικές γραμμές και προτεραιότητες του οικονομικού σχεδίου, όπως η δέσμευση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Εξαιτίας των γενικών τοποθετήσεων που δεν επέτρεπαν περισσότερη συζήτηση ή προετοιμασία για το έκτακτο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι του κ. Χουλιαράκη τον προέτρεψαν γι’ αυτόν τον λόγο να ζητήσει μία παράταση του προγράμματος και του κατέστησαν σαφές ότι όποια απόφαση και να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να γνωρίζει ότι «η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι εύθραυστη και οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», όπως μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνοντας χθες από τη Χάγη ότι «πρέπει πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση αυτό που πραγματικά θέλει και αυτός είναι και ο βασικός λόγος του Eurogroup την Τετάρτη», ενώ δήλωσε ότι αυτή η συνάντηση θα είναι το πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουν οι επόμενες εβδομάδες και μήνες. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, τότε «ίσως μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό», είπε, ενώ απαντώντας σε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για δάνεια-γέφυρα, δήλωσε ότι «δεν κάνουμε τέτοια…»

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα μέχρι τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, το έκτακτο Eurogroup στις 11 του μηνός έχει σκοπό να δώσει στην ελληνική πλευρά άλλη μία συνεδρίαση για να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις ελληνικές αρχές και όλους τους σχετικούς φορείς με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να προωθηθούν αυτές οι συζητήσεις».

Εκεί που φαίνεται να υπάρχουν σημεία πιθανής σύγκλισης με την ελληνική κυβέρνηση είναι σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσα από μία καλύτερη φορολογική διοίκηση και την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –που είναι και ο πιο «μαλακός» συνομιλητής της Ελλάδας– είναι ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών αν κινηθεί και η ελληνική πλευρά σε ένα πλαίσιο που συνεχίζει τις υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και ένα δρόμο που θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική, ικανή να προσελκύσει και να διευκολύνει επενδύσεις.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει τώρα. Πρώτα πρέπει να συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της χώρας και μετά να εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης, ένα «κούρεμα» του χρέους ή τυχόν μέτρα που θα συνεπάγονται άμεσες απώλειες σε άλλα κράτη-μέλη θα είναι σαφώς μια «κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με Ε.Ε. και ΔΝΤ»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ», δήλωσε χθες ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) Ντέιβιντ Ντ. Πιρς, μετά τις επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Πιρς συναντήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Πιρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του από τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών Νταλίπ Σινγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρέσβης αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των ΗΠΑ πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.

Ο κ. Πιρς έκανε, δε, ειδική μνεία στη στενή διμερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και στη σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Επισήμανε την εκτίμηση των ΗΠΑ για τη συνεισφορά της Ελλάδας στη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και στο ΝΑΤΟ, ενώ επανέλαβε ότι είναι επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν την Ελλάδα να αναδύεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και να συνεχίσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή