Goldman Sachs: Γενναιόδωρη η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Γενναιόδωρη η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρρηκτα δεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις είναι η πορεία των ελληνικών τραπεζών και η συνέχιση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ενδέχεται να διακοπεί μόνο εάν αποσυρθεί η πολιτική στήριξης στη χώρα.

Αυτό εκτιμά η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες οι εκροές καταθέσεων άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τις υψηλότερες μηνιαίες εκροές που κατέγραψε το τραπεζικό σύστημα στη χώρα και ανάλογα με το αν συνεχιστούν, μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρό κανάλι μέσω του οποίου θα ενταθεί η κρίση. Οι εκροές ελληνικών καταθέσεων άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο (2% επί του συνόλου) και δεδομένης της χρονικής καθυστέρησης στη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων, είναι απίθανο να σταματήσουν οι ανησυχίες αναφορικά με τις ροές των καταθέσεων σε ημερήσια βάση.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο κίνδυνος ωστόσο ενός ατυχήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί, στον βαθμό που η θέση της νέας κυβέρνησης έχει γίνει «πιο ευρωσκεπτικιστική και πιο συγκρουσιακή από ό,τι είχε εκτιμηθεί προεκλογικά», αυξάνοντας τον πολιτικό κίνδυνο. Το ενδεχόμενο ενός Grexit μπορεί να έχει συστημικές επιπλοκές για την Ευρώπη, σημειώνει η Goldman Sachs, που εκτιμά ότι θα προκληθεί αναστάτωση στις αγορές.

Ο οίκος αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν 56 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, από 45 δισ. τον Νοέμβριο, ποσό που όμως παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα 158 δισ. ευρώ που είχαν αντληθεί τον Φεβρουάριο του 2012. Η ιστορική εμπειρία από την Ελλάδα και αλλού δείχνει πως η ΕΚΤ ίσως τηρήσει μια σχετικά γενναιόδωρη στάση σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA και ένα πιθανό πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει μόνο εάν σταματήσει η ευρύτερη στήριξη προς την Ελλάδα. Ετσι, θεωρεί πως οποιοδήποτε σενάριο θέτει εν αμφιβόλω τη στήριξη της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στον ELA θα ανεβάζει το κόστος χρηματοδότησης κατά 150 μονάδες βάσης από το επίπεδο των 5 μονάδων.

Ο οίκος εκτιμά πως η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών έχει γερά θεμέλια και πως η έλλειψη ρευστότητας θα μπορούσε να περιοριστεί από την ΕΚΤ αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν συμβεί αυτό, η Goldman Sachs βλέπει περιθώριο ανόδου για τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, εάν τεθεί εν αμφιβόλω η στήριξη της ΕΚΤ ή επιβληθούν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων, ο οίκος εκτιμά πως οι κάτοχοι μετοχών θα δουν περαιτέρω απώλειες.

Οι μετοχές των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες μετά τις εκλογές, με την πολιτική και τη ρευστότητα να οδηγούν τις τιμές. Οι τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητες για όσο είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση, λέει, σημειώνοντας πως τηρεί επιφυλακτική στάση και υποβαθμίζει τη θέση της στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα σε «ουδέτερη» από «αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή