Σαμ Σμιθ, ο μεγάλος νικητής των φετινών Γκράμι

Σαμ Σμιθ, ο μεγάλος νικητής των φετινών Γκράμι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απονεμήθηκαν την Κυριακή στο Λος Αντζελες τα «Οσκαρ» της μουσικής, τα βραβεία Γκράμι δηλαδή, με τα οποία η μουσική βιομηχανία επιβραβεύει κάθε χρόνο τα πιο «ξεχωριστά» τέκνα της για τη χρονιά που πέρασε. Φυσικά, σε μια τέτοια απονομή δεν περιμένουμε να δούμε ιδιαίτερα ψαγμένες επιλογές της ανεξάρτητης σκηνής ή πρωτοπόρους της μουσικής, όμως όπως και να το κάνουμε, τα Γκράμι αποτελούν ένα δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου κοινού αντιλαμβάνεται και καταναλώνει (απαίσια διατύπωση αλλά αληθινή) τη μουσική σήμερα. Ετσι, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλος νικητής της απονομής ήταν ο 22χρονος Βρετανός Σαμ Σμιθ, ο οποίος απέσπασε τέσσερα βραβεία για τις γεμάτες ποπ ρομαντισμό μελωδίες του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πρώην φίλο του –και πηγή έμπνευσης του άλμπουμ– που όπως είπε, «μου ράγισε την καρδιά αλλά μου χάρισε και τέσσερα Γκράμι».

Με αρκετά βραβεία (3) έφυγε και ο Φαρέλ Ουίλιαμς του δημοφιλέστατου «Happy», όπως και η Μπιγιονσέ, η οποία κυριάρχησε στην κατηγορία του R’n’B. Η βραδιά πάντως είχε και την έκπληξή της, καθώς ο λιγότερο εμπορικός Μπεκ τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς («Morning Phase»). Με περιορισμένη ηλεκτρική χροιά σε σχέση με το παρελθόν, όμως με μεγαλύτερη εσωτερικότητα, ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης δημιούργησε ένα μελαγχολικό δίσκο με άρτια μουσική παραγωγή και σπουδαίο πάντρεμα ήχων, ο οποίος αποθεώθηκε από τους κριτικούς παγκοσμίως.

Κατά τα λοιπά, βραβεύτηκε επίσης το πιο «κανονικό» ροκ του Τζακ Γουάιτ καθώς και η εναλλακτική προσέγγιση των Paramore και της εξαιρετικής ερμηνεύτριας St. Vincent. Τέλος, στην κατηγορία του hip hop νικητές αναδείχτηκαν, με δύο βραβεία έκαστος, οι ράπερ Κέντρικ Λαμάρ και Εμινεμ.

Λαμπερές εμφανίσεις

Φυσικά από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι λαμπερές ζωντανές εμφανίσεις. Μεγάλα ονόματα όπως οι AC/DC, η Lady Gaga, η Μαντόνα, η Κέιτι Πέρι, αλλά και νέα πρόσωπα όπως ο πολύ ταλαντούχος Ιρλανδός Hozier («Take Me to Church»), ήταν εκεί για να δώσουν το δικό τους χρώμα στη μουσική γιορτή. Αξιοσημείωτη μάλιστα ήταν η αναφορά των περισσότερων σταρ στο κοινό που τους στηρίζει μέσω των κοινωνικών δικτύων και του Ιντερνετ, γεγονός που δείχνει και τη νέα πραγματικότητα στην οποία έχει εισέλθει η μουσική βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή