Αντ. Σαμαράς: Θα στηρίξουμε αλλά με όρους

Αντ. Σαμαράς: Θα στηρίξουμε αλλά με όρους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα σας υπονομεύσουμε, όπως κάνατε εσείς… θα σας στηρίξουμε γιατί μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα αλλά δεν θα σας αφήσουμε να ρίξετε τη χώρα στα βράχια, αν συνεχίσετε στον δρόμο της ανευθυνότητας, θα κάνουμε το κάθε τι για να μην το πληρώσει η χώρα». Σε αυτό το δίπολο της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά και της ετοιμότητας για σκληρή αντιπολίτευση εφόσον τα πράγματα πάρουν διαφορετική τροχιά οικοδομήθηκε, χθες, η ομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά, η πρώτη του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υιοθέτησε σκληρή γλώσσα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να ταυτίσει τον κ. Τσίπρα με τον πλέον επικίνδυνο λαϊκισμό και τη Ν.Δ. με την ευθύνη για τη σταθερότητα της χώρας. «Μην μπερδεύετε τα ηρωικά "όχι" των πατεράδων μας με τον αγώνα για περισσότερα δανεικά» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι εθνική ανεξαρτησία συνιστά η άρση της εξάρτησης της Ελλάδας από δάνεια. «Πολύ φοβάμαι ότι εσείς μας επιστρέφετε σε αναγκαστικό δανεισμό… είτε το λέτε συμφωνία – γέφυρα είτε συμφωνία – συμβόλαιο» είπε, σημειώνοντας δηκτικά ότι, μέχρι τώρα, «αυτά λέγονταν μνημόνια».

 Δείτε την ομιλία Σαμαρά:

Ο τέως πρωθυπουργός, που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης στο κόμμα του το οποίο και αναμένεται να σχηματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2012-2014 και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του έναντι της τρόικας των πιστωτών. Παράλληλα, αποδόμησε σημαντικό τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι εγκαταλείφθηκε ήδη ο στόχος για «κούρεμα» του χρέους ενώ υιοθετείται το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου. «Από αυτό το 70% που τώρα αναγνωρίζετε, τι ψηφίσατε στη Βουλή;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «κωλοτούμπα».

Ειδική θέση στην ομιλία του είχε και η πρόταση του κ. Γ. Βαρουφάκη για «αέναα» ομόλογα, την οποία χαρακτήρισε ως αναχρονιστικό τρικ που χρησιμοποίησε η Βρετανία από τον 18ο αιώνα μέχρι και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «“Ουάου” που θα έλεγε και ο Βαρουφάκης» σημείωσε ο κ. Σαμαράς προκαλώντας γέλιο στην Ολομέλεια. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του είπε: «μην νομίζετε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη». Μάλιστα, απαντώντας στους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παράπλευρες απώλειες στην Ευρωζώνη από μία ελληνική έξοδο, σχολίασε ότι «το δυσάρεστο γι’ αυτούς θα είναι ολέθριο για εμάς». Ανέδειξε την απουσία συμμάχων αλλά και το «φλερτ» κυβερνητικών κύκλων με σενάρια ανατροπής των δεδομένων συμμαχιών της χώρας, ενώ προειδοποίησε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «εκλογών της δραχμής ή δημοψηφίσματος». «Πού το πάτε; Σε ρήξη;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι το ανάλογο εγχείρημα του κ. Γ. Παπανδρέου είχε ως αποτέλεσμα «το φάντασμα της δραχμής να στρογγυλοκαθίσει για τα καλά πάνω από τη χώρα… δεν φαντάζομαι να έχετε κατά νου να μας φέρετε τα ίδια;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT