Κοτζιάς – Λαβρόφ σε θερμό κλίμα

Κοτζιάς – Λαβρόφ σε θερμό κλίμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, χθες στη Μοσχα, δεν θα μπορούσε να γίνει σε χειρότερη στιγμή, καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες μια καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές, η δε ρωσική, στο Μινσκ, την αποφόρτιση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία εν μέσω απειλών για νέες κυρώσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προσπεράσουν, δημόσια τουλάχιστον, τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται οι δύο χώρες σε διαφορετικά μέτωπα, έγινε παραδεκτό ότι τα περιθώρια για ουσιαστική βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων είναι μεγάλα, αλλά άμεσα θα επιδιωχθεί το εφικτό και όχι επιθυμητό επίπεδο σχέσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, δεν έθεσε στον Σεργκέι Λαβρόφ ζήτημα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας. Η διπλωματική αβρότητα, προφανώς και η καλοπροαίρετη διάθεση, οδήγησαν τον κ. Λαβρόφ στη δήλωση ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων, πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι, εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση. Τέτοιο αίτημα, όμως, δεν ετέθη από την Αθήνα, ενώ στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Κοτζιάς τήρησε αποστάσεις, καθώς ενώ επανέλαβε την κεντρική πολιτική θέση του κατά των κυρώσεων, δεν έδωσε ενδείξεις ότι θα διαφοροποιηθεί, τη στιγμή που η Αθήνα διεξάγει μια σκληρή διαπραγμάτευση για τα δικά της προβλήματα με τις Βρυξέλλες. Αντιλαμβανόμενος πλήρως τον δυσμενή συσχετισμό, ο Νίκος Κοτζιάς ελίχθηκε κατά τρόπο που να εμφανιστεί θετικός έναντι της Ρωσίας και συμμαχικός έναντι των δυτικών συμμάχων.

Υλοποίηση των συμφωνηθέντων

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο παρελθόν έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι’ αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Προτάσσοντας σταθερά, πλέον, τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και το στοιχείο της σταθερότητας που τη διακρίνει, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε, επίσης, τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για το τρίγωνο αποσταθεροποίησης που περιβάλλει την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Ουκρανία και καταλήγοντας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης του Ουκρανικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT