Ασφάλεια, εγγυήσεις σε κοινή γραμμή

Ασφάλεια, εγγυήσεις σε κοινή γραμμή

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ δεύτερη Ζυρίχη δεν υπογράφω», απάντησε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτη του, όταν του ζητήθηκε –κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου– να προβλέψει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο, στο οποίο εμπλέκεται άμεσα και η Αθήνα. Υπό αυτήν την οπτική κινήθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τις τελευταίες ημέρες με ξένους ηγέτες, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες συμφωνούν με την ελληνική θέση, όχι όμως με ιδιαίτερο δυναμισμό. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι η θέση της είναι αδύναμη και επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας η Αγκυρα θα προβεί σε πολλούς ελιγμούς για να διασώσει το «κεκτημένο» της Ζυρίχης και του Λονδίνου με άλλη μορφή.

Η φόρτιση που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έντονη πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Γενεύης. Οφειλόταν στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν στις 9 Ιανουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την πενταμερή της Γενεύης, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ούτε ένα σημείο επαφής μεταξύ των δύο ηγετών. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης θα οδηγηθούν σε ναυάγιο και ότι για πολιτικούς –φυσικά και για εθνικούς– λόγους οι συνομιλίες θα έπρεπε να μείνουν ζωντανές, έστω και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως και έγινε.

Το δεύτερο σημείο που προκάλεσε δυσφορία στον πρωθυπουργό ήταν η θέση που διατύπωσε για τις, μεμονωμένες έστω, φωνές «που χωρίς ιδιαίτερη σκέψη ζυγίζουν κάθε κίνηση ή εξέλιξη με όρους δήθεν πατριωτισμού και με άθλια υπονοούμενα ότι υπάρχουν πολιτικοί εδώ ή στη Λευκωσία που δεν θέλουν την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο». Σε όλες τις συνομιλίες τους με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε η ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες ταυτίζονται απόλυτα και σημειώνουν την ανάγκη εθνικής ενότητας, και για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία κλίματος διχασμού.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή τη βούλησή του να τεθεί στη διάθεση των κομμάτων για πλήρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που μετέβη στο Μον Πελερέν, καθώς κάλεσε τα μέλη της στο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη και έδωσε κατευθύνσεις για τη στάση της Ελλάδας στις συνομιλίες.

Ερωτήματα προκαλεί η πραγματική στάση του Λονδίνου, καθώς διπλωματικός παράγων κάνει λόγο για «ακροβασίες». Η Τουρκία, θέλοντας να πιέσει το Λονδίνο ή απλώς να το ουδετεροποιήσει στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, έθεσε, ανεπίσημα κατ’ αρχάς, ζήτημα δημιουργίας βάσης στην Κύπρο που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις αγγλικές βάσεις. Δηλαδή, θα θεωρείται τουρκικό έδαφος, με εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, με ειδικό καθεστώς, ανεξέλεγκτες και με πλήρη δικαιώματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, κάτι που αν συμβεί, θα τροποποιήσει πλήρως τα δεδομένα.

Αν τεθεί τέτοιο θέμα τελεσίδικα, σημειώνει κυβερνητική πηγή, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μια γενικευμένη συζήτηση και να τεθεί στο τραπέζι και το καθεστώς των αγγλικών βάσεων, κάτι που το Λονδίνο θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε. Για τον λόγο αυτό, το Λονδίνο δεν αποκλείεται να προτιμήσει μια παραλλαγή των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας παρά να τεθεί θέμα λειτουργίας των αγγλικών βάσεων. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ωστόσο είναι πιθανό, στην πορεία, να δημιουργηθούν μέτωπα που θα δυσκολέψουν την ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT