Στο Αζερμπαϊτζάν ο Λαφαζάνης για Tap και μείωση τιμών φυσικού αερίου

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Λαφαζάνης για Tap και μείωση τιμών φυσικού αερίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον αγωγό Tap, είσπραξη ετήσιων τελών διέλευσης και μείωση των τιμών φυσικού αερίου που εισάγουμε από το Αζερμπαϊτζάν, είναι τα αιτήματα που σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ και τους επικεφαλής της κοινοπραξίας του αγωγού, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Μπακού, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Στη συνάντηση πρόκειται να πάρουν μέρος οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι εκπρόσωποι όλων των ενεργειακών ομίλων που μετέχουν στα έργα του Νοτίου Διαδρόμου, όπως το Σαχ Ντενίζ, ο αγωγός ΤΑΝΑΡ και ο αγωγός Tap. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, μετά την απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει τον South Stream και να προχωρήσει με την κατασκευή του Turkish Stream, ο οποίος θα καταλήγει στην Ανατολική Θράκη. Τη ρωσική στροφή προς την Τουρκία παρακολουθεί με ενδιαφέρον και η ελληνική πλευρά, προσβλέποντας στις ευκαιρίες που παρουσιάζει για αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας ως κόμβου για τη μεταφορά του αερίου που θα φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ευρώπη. «Δεν μας έχει κάνει κάποια επίσημη πρόταση η Ρωσία, αλλά σε κάθε περίπτωση θα κινηθούμε στην κατεύθυνση των πολυδιάστατων και πολυεπίπεδων σχέσεων, στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας, όπως έχουμε ανακοινώσει» δηλώνουν κύκλοι του ΥΠΑΠΕΝ.

Στόχος των συνομιλιών στο Μπακού είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού στον οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω πλευρές, ώστε να προχωρήσουν τα έργα απρόσκοπτα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Λαφαζάνης θα έχει επαφές με τον πρόεδρο Ιλάμ Αλίγιεφ αλλά και τους επικεφαλής της κοινοπραξίας του Tap στους οποίους και θα θέσει τα παραπάνω αιτήματα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει εξαγγείλει για βελτίωση της σχετικής σύμβασης προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για το Δημόσιο. Στην ατζέντα με τους Αζέρους θα βρεθεί και το θέμα του ΔΕΣΦΑ. Η νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά επειδή έχει προχωρήσει αναμένει την οριστική απόφαση της Κομισιόν για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.

Πληροφορίες φέρουν τη νέα κυβέρνηση να βλέπει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη Socar μέσα από τον περιορισμό της συμμετοχής της σε ποσοστό 49% και όχι 66% που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία πώλησης. Το σενάριο αυτό αν και μπορεί να αμβλύνει και τις ενστάσεις της Κομισιόν στην έγκριση της μεταβίβασης, αφού μια καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας όπως είναι η Socar δεν θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων, δεν είναι βέβαιο αν θα γίνει αποδεκτό από τους Αζέρους. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι και οι δύο πλευρές θα συνεκτιμήσουν στις τελικές αποφάσεις τους και την έμμεση διασύνδεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό Tap.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή