Η τραγωδία που έσβησε μια ομάδα

Η τραγωδία που έσβησε μια ομάδα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επρεπε να περάσουν 54 ολόκληρα χρόνια για να βρεθούν, πριν από λίγες ημέρες, τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου όπου επέβαινε μια ποδοσφαιρική ομάδα που κάποτε ήταν πρωταθλήτρια στη χώρα της, αλλά που η μοίρα την έριξε στις κορυφές των Ανδεων και στη λήθη.

Στην Ευρώπη γίνεται κάθε χρόνο λόγος για τα αεροπορικά δυστυχήματα της Σουπέργκα, όπου ξεκληρίστηκε η θρυλική Τορίνο το 1949, και του Μονάχου, όπου χάθηκαν τα περισσότερα μέλη της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1958. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά για την τραγωδία της Γκριν Κρος, της ομάδας του Σαντιάγο στη Χιλή, που το 1961 χάθηκε στις παγωμένες κορυφές της νοτιοαμερικανικής οροσειράς χωρίς ίχνος, μέχρι την περασμένη εβδομάδα όταν ανακαλύφθηκαν από ορειβάτες τα υπολείμματα της πρόσκρουσης του αεροπλάνου στο βουνό.

Η Γκριν Κρος ιδρύθηκε το 1916 με την αγγλική ονομασία που σημαίνει Πράσινος Σταυρός – οι αγγλικές ονομασίες συλλόγων στη Νότια Αμερική ήταν συνηθισμένες (βλ. Ρίβερ Πλέιτ, Κορίνθιανς κ.λπ.) καθώς έδειχναν την προέλευση του αθλήματος και αυτών που το δίδαξαν στα μέρη εκείνα.

Ηταν από τους ιδρυτικούς συλλόγους του πρωταθλήματος Χιλής το 1933, το οποίο μάλιστα κατέκτησε το 1945. Είχε αρκετούς διεθνείς στη σύνθεσή της, ενώ συχνά παίκτες της αναδεικνύονταν πρώτοι σκόρερ στο χιλιανό πρωτάθλημα (που ήταν αρχικά περιορισμένο στο Σαντιάγο και στα περίχωρά του).

Το 1956 η ποδοσφαιρική ομάδα της Γκριν Κρος (γιατί διατηρούσε ομάδες και σε αρκετά ακόμη ομαδικά σπορ) άρχισε μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη, δίνοντας φιλικούς αγώνες με συλλόγους όπως οι Χάιντουκ Σπλιτ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, Αλεμάνια Ααχεν, αλλά και τις Εθνικές Τσεχοσλοβακίας (με την οποία ήλθε ισόπαλη 1-1), Βουλγαρίας και Δανίας. Επρόκειτο μάλιστα να έρθει για φιλικό και στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν έγινε τελικά λόγω έλλειψης χρόνου.

Το 1961, με την πρόοδο των αερομεταφορών, αποφασίστηκε να διεξάγεται πρωτάθλημα που να καλύπτει όλη τη Χιλή, με την Γκριν Κρος να έχει μόλις επιστρέψει στην κατηγορία των μεγάλων. Η ειρωνεία είναι ότι αυτές οι αερομεταφορές ήταν που ξεκλήρισαν και την Γκριν Κρος, όχι όμως σε αποστολή για ματς πρωταθλήματος, αλλά κυπέλλου. Για την ακρίβεια, σκοτώθηκαν οκτώ ποδοσφαιριστές και ο τεχνικός της ομάδας, αφού δεν χωρούσε όλη η αποστολή σε μία πτήση. Μεταξύ των νεκρών βρισκόταν και ο σταρ της ομάδας, ο Ελισέο Μουρίνιο, ο οποίος είχε συμμετάσχει με την Εθνική Αργεντινής στο Μουντιάλ του 1958.

Η υπόλοιπη αποστολή της Γκριν Κρος, που είχε επιλέξει να μην επιστρέψει με την ίδια πτήση, γύρισε ασφαλής στο Σαντιάγο και αποτέλεσε τη βάση μιας απέλπιδας προσπάθειας επιβίωσης του συλλόγου. Μάταια όμως!

Η Γκριν Κρος, που επλήγη και από οικονομικό σκάνδαλο, υποβιβάστηκε το 1962, έπεσε σε μαρασμό και το 1965 οδηγήθηκε σε απορρόφηση από ομάδα του Τεμούκο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Σαντιάγο, και σε σβήσιμο από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Προς τιμήν του συλλόγου, το Κύπελλο Χιλής του 1961, για αγώνα του οποίου είχε μεταβεί στο Οσόρνο (νοτίως του Σαντιάγο) η αποστολή της ομάδας, μετονομάστηκε σε Κύπελλο Γκριν Κρος.

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι, καθώς δεν είχε βρεθεί κάποιο υπόλειμμα από τις σορούς των επιβατών, οι συγγενείς τους έλαβαν στάχτη από ένα σημείο όπου τότε είχε θεωρηθεί ότι βρέθηκε κομμάτι του αεροπλάνου, περίπου 70 χιλιόμετρα από το πραγματικό σημείο της πτώσης, και έκαναν συμβολική ταφή της στάχτης αυτής που τώρα αποδεικνύεται άσχετη με το δυστύχημα.

Ορειβάτες βρήκαν υπολείμματα

Η τρίτη προσπάθεια ήταν η επιτυχής για την ομάδα ορειβατών που από τον Ιανουάριο του 2014 προσπαθούσε να εντοπίσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους DC-3 της LAN, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 3 Απριλίου του 1961, αφού τα ευρήματα της εποχής δεν ήταν ικανοποιητικά ώστε να πείθουν ότι είχε βρεθεί το αεροπλάνο. Την περασμένη Κυριακή, η ορειβατική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε σε υψόμετρο 3.200, κοντά στις κορυφές των Ανδεων, τα υπολείμματα από την άτρακτο και τον έλικα του δικινητήριου αεροσκάφους, αλλά και οστά και ρούχα των 24 επιβατών, μεταξύ των οποίων ήταν οκτώ ποδοσφαιριστές της Γκριν Κρος, ο προπονητής και μέλη του τεχνικού τιμ, καθώς και οι τρεις διαιτητές του αγώνα στο Οσόρνο από τον οποίον επέστρεφε η ομάδα.

«Οταν βρήκαμε τα συντρίμμια, νιώθαμε την ενέργεια του χώρου, μπορούσαμε να αναπνεύσουμε τον πόνο», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους ορειβάτες, ο Λεονάρδο Αλμπορνός.

Μετά την εξαήμερη εκστρατεία αναζήτησης στο βουνό, οι ορειβάτες έφεραν μαζί τους φωτογραφίες από τα ευρήματα, όμως αρνούνται να αποκαλύψουν δημοσίως το ακριβές σημείο από φόβο για πιθανή λεηλασία, πράγμα που έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις συντριβής αεροσκαφών. Σκοπεύουν πάντως να επιστρέψουν εκεί με όσους συγγενείς των νεκρών επιθυμούν να πάνε μαζί τους. «Θέλουν να κλείσουν το κεφάλαιο αυτό στη ζωή τους. Ορισμένοι μάλιστα είναι απόγονοι που δεν γνώρισαν ποτέ ολόκληρη την οικογένειά τους», ανέφερε ο Λόουερ Λόπες, εκ των αρχηγών της ορειβατικής αποστολής. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βρίσκαμε τελικά συντρίμμια από το θλιβερό εκείνο δυστύχημα. Αυτό φέρνει πίσω στο μυαλό μας πολλές αναμνήσεις του παλιού αγαπημένου μας συλλόγου», είπε συγκινημένος ο Χεράρδο Κοντρέρας, ο τελευταίος πρόεδρος της Γκριν Κρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT