Χτύπησαν οι καμπάνες στο Λεβίδι

Χτύπησαν οι καμπάνες στο Λεβίδι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Bάρδια» μπροστά στη χωματερή στο Λεβίδι κρατούν οι κάτοικοι, για να μην περάσουν τα σκουπίδια της Τρίπολης. Ο δήμαρχος, Δημήτρης Παυλής, αποφάσισε τη μεταφορά των απορριμμάτων, που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται στους δρόμους της πόλης απειλώντας σοβαρά τη δημόσια υγεία, στον ΧΑΔΑ Λεβιδίου, κοντά στο Μαίναλο, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και λήγει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (που έχει κηρύξει η περιφέρεια Πελοποννήσου) παρά την αντίθεση των υπόλοιπων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί μετά την άρνηση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) τα σκουπίδια να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπως γινόταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, απ’ όταν δηλαδή έκλεισε ο παράνομος χώρος απόθεσης των απορριμμάτων στην Τρίπολη, έως και τα προηγούμενα Χριστούγεννα.

Οι κάτοικοι του Λεβιδίου έμειναν μπροστά στη χωματερή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία, ενώ, όταν διαδόθηκε η πληροφορία ότι θα φτάσουν τα απορριμματοφόρα από την Τρίπολη, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, προκειμένου να συγκεντρωθεί κόσμος για την υπεράσπιση του ΧΑΔΑ. Πάντως, από την πλευρά του ο Δήμος Τρίπολης διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μετά την απόθεση απορριμμάτων.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα παρουσιάστηκε σε όλο του το μέγεθος στο Διεθνές Συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα. Η συζήτηση για την πρόληψη παραμένει… συζήτηση, αλλά και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ανακύκλωσης έχουν μειωμένη απόδοση. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων στην Ελλάδα καταλήγουν να θάβονται.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και υπεύθυνη της μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάθε χρόνο καταναλώνουμε περίπου 7,3 δισ. τόνους φυσικών πόρων, παράγουμε περίπου 2,7 δισ. τόνους αποβλήτων, εκ των οποίων μόλις το 40% επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο καταλήγει σε ταφή ή καύση», τόνισε. Προσέθεσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2020 πρέπει να ανακυκλώνει το 50% των στερεών αποβλήτων της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα βρισκόμαστε στο 25%, ενώ σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε η κ. Λοϊζίδου φαίνεται ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε όλα τα κριτήρια.

Ο κ. Γιάννης Ραζής, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα. Τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους μειώθηκαν κατά 30% το 2013 σε σχέση με το 2008. Η μείωση, σαφώς, οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης λόγω κρίσης αλλά και στο ότι γυρολόγοι κλέβουν τα υλικά από τους κάδους. «Το χαρτόνι, κυριολεκτικά, εξαφανίζεται» επισήμανε χαρακτηριστικά. Οπως τόνισε, 4 στις 10 εταιρείες που παράγουν προϊόντα που έχουν συσκευασίες, και άρα οφείλουν να πληρώνουν για την ανακύκλωση, δεν συμμετέχουν σε κάποιο σύστημα, με λίγα λόγια «φοροδιαφεύγουν» επιβαρύνοντας, βέβαια, εκείνους που συμμετέχουν. Και αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι «σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουμε το μικρότερο κόστος για τους υπόχρεους (σ.σ.: περίπου ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του προϊόντος). Μην περιμένουμε θαύματα αν δεν αποφασίσει η κοινωνία να διαθέσει πόρους. Παντού οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αποδόσεις είναι ανάλογες των κονδυλίων που επενδύονται», κατέληξε.

Η επόμενη θεματική ενότητα του συνεδρίου αφορά τη Διεθνή Εμπειρία για τη διαχείριση απορριμμάτων και παρουσιάζονται παραδείγματα από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή