Και επιστολική ψήφος και Coldplay

Και επιστολική ψήφος και Coldplay

Εκλεισε η πλατφόρμα των συμμετοχών και το εκλογικό υλικό θα αποσταλεί σε Ελλάδα και εξωτερικό εντός του Μαΐου - Κάτοικοι της Αθήνας που θα έπρεπε να μετακινηθούν για να ψηφίσουν μιλούν στην «Κ» για την επιλογή τους να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στις ευρωεκλογές.

Εκλεισε χθες, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Ποσοστό περίπου 75% των εγγραφών προέρχεται από το εσωτερικό και 25% από χώρες εκτός Ελλάδος. Κάτοικοι της Αθήνας που θα έπρεπε να μετακινηθούν για να ψηφίσουν μιλούν στην «Κ» για την επιλογή τους να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στις ευρωεκλογές, κάποιοι απ’ αυτούς προκειμένου και να ψηφίσουν και να παρακολουθήσουν live τη συναυλία των Coldplay. 

Ξεκινάει το «ταξίδι» των επιστολικών ψήφων

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Το πρώτο τμήμα της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ολοκληρώθηκε χθες, καθώς ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) έκλεισε η πλατφόρμα όπου υποβάλλονταν οι σχετικές αιτήσεις. Ωστόσο, το δυσκολότερο τμήμα της διαδικασίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε εκλογές στην Ελλάδα, ξεκινάει από αύριο, καθώς θα πρέπει να φτάσει το εκλογικό υλικό στα χέρια των χιλιάδων εκλογέων στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό: οι φάκελοι για την ψηφοφορία θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς χώρες της Ε.Ε. και την Αυστραλία έως το Τζιμπουτί, την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού και πάλι πίσω μέχρι την ημέρα των εκλογών. Η αποστολή των φακέλων θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών ταχυμεταφορών εντός του Μαΐου. Θα περιλαμβάνουν φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι ένα με όλα τα κόμματα, φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και αίτηση – υπεύθυνη δήλωση η οποία είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν μέσω αλληλογραφίας στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας και 49.234 (24,3%) Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα.

Από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου από το εξωτερικό, το 84,5% είναι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στην Ευρώπη. Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους της Γερμανίας (8.756), του Ηνωμένου Βασιλείου (8.315), των ΗΠΑ (3.613), του Βελγίου (3.233) και της Ολλανδίας (2.849).

Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περυσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά.

Αναστάτωση και ερωτήματα έχει προκαλέσει η προσπάθεια διάρρηξης στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών.

Το ποσοστό των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα είναι παρόμοιο σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εγγραφεί 32.012 άτομα άνω των 71 ετών για να συμμετάσχουν στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Ομοίως και το ποσοστό ανδρών και γυναικών που έχουν εγγραφεί είναι παρόμοιο.

Ωστόσο, μεγάλη αναστάτωση και ερωτήματα έχει προκαλέσει η προσπάθεια διάρρηξης στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών στην οδό Ευαγγελιστρίας. Ο προϊστάμενος κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής έλειψε για μισή ώρα από το γραφείο του και όταν επέστρεψε η κλειδαριά ήταν παραβιασμένη και το κούφωμα της πόρτας σπασμένο. Eνα από τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία είναι τη διάρρηξη να έκανε κάποιος τοξικοεξαρτημένος, καθώς το συμβάν προσομοιάζει με διαρρήξεις που γίνονται συχνά από τοξικομανείς σε δημόσια κτίρια στο κέντρο, συνήθως τις μεσημεριανές ώρες. Ωστόσο, επειδή από την έως τώρα έρευνα δεν έχουν βρεθεί αποτυπώματα σεσημασμένου για διαρρήξεις, κάτι που θα επιβεβαίωνε το σενάριο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά και άλλα ενδεχόμενα. Ειδικό κλιμάκιο εξέτασε τα κομπιούτερ τα οποία υπάρχουν στον χώρο, αναζητώντας ψηφιακά πειστήρια για παραβίαση δεδομένων και εκκρεμούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πόρισμα

Την ίδια μέρα, Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών είχε δημοσιοποιήσει το δικό του πόρισμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου για την αποστολή e-mails σε Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό από το γραφείο της ευρωβουλευτού Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Οπως αναφέρει το πόρισμα, διαπιστώθηκε μη θεσμικά προβλεπόμενη διακίνηση εντός του υπουργείου προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε πειθαρχικό έλεγχο, ενώ παράλληλα έρευνα διεξάγεται και από την Εισαγγελία.

«Ημουν στο όριο να απέχω λόγω Coldplay»

Της Ηλιάνας Μάγρα

Στις 8 και 9 Ιουνίου το βρετανικό συγκρότημα Coldplay θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα εισιτήρια για την πρώτη συναυλία εξαντλήθηκαν τόσο γρήγορα τον περασμένο Ιούλιο, που το συγκρότημα ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανεπανάληπτη ζήτηση, ανακοινώνοντας μια δεύτερη συναυλία, αυτήν της Κυριακής – την ημέρα που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Κάτοικοι της Αθήνας που θα έπρεπε να μετακινηθούν για να ψηφίσουν, οι οποίοι είχαν «στηθεί» για ώρες στη διαδικτυακή ουρά το προηγούμενο καλοκαίρι για να καταφέρουν να κλείσουν τα πολυπόθητα εισιτήρια, λένε στην «Κ» ότι αν δεν υπήρχε η επιλογή της επιστολικής ψήφου μπορεί και να μην ψήφιζαν.

«Ημουν στο όριο να απέχω», δηλώνει ο 34χρονος Γιώργος, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να χάσει την εμπειρία να δει τους Coldplay ζωντανά. Αν ήταν εθνικές εκλογές θα ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ακόμη τα εκλογικά του δικαιώματα – θα πετούσε το πρωί της Κυριακής, θα ψήφιζε, θα γυρνούσε το απόγευμα. «Αλλά το πιο πιθανό είναι στις ευρωεκλογές να μην ψήφιζα καν», ομολογεί, γιατί η ψήφος θα του… έβγαινε πολύ ακριβή λόγω αεροπορικών εισιτηρίων. Η επιστολική ψήφος τού έλυσε τα χέρια. «Ηταν τόσο εύκολη διαδικασία που θεώρησα ότι θα ήταν κρίμα να χαθεί μία ψήφος», τονίζει.

Κάτοικοι της Αθήνας που θα έπρεπε να μετακινηθούν για να ψηφίσουν μιλούν στην «Κ» για την επιλογή τους να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στις ευρωεκλογές.

Της ίδιας λογικής είναι και οι συνομήλικοί του Εκτορας και Σταύρος. «Γενικά πάντα ψηφίζω», τονίζει ο πρώτος, «αλλά τώρα αν δεν μπορούσα να ψηφίσω επιστολικά και έπρεπε να χάσω τους Coldplay, μπορεί να το άφηνα γιατί θα έχανα και τα χρήματα του εισιτηρίου». «Και να μην ήταν η συναυλία, πάλι επιστολικά θα ψήφιζα, αφού μου δίνεται αυτή η δυνατότητα», σημειώνει ο δεύτερος. Εχουν γίνει πολλές εκλογικές διαδικασίες μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, συμπληρώνει, και άτομα που έχουν διατηρήσει τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής τους αναγκάζονται να κάνουν σημαντικά έξοδα για να ψηφίσουν. «Είχα σκεφτεί την επιλογή της μεταδημότευσης, αλλά ήταν χρονοβόρα διαδικασία», λέει στην «Κ», «ενώ η αίτηση για την επιστολική ψήφο είναι πολύ εύκολη».

Πολλοί επέλεξαν να ψηφίσουν επιστολικά για να μη χρειαστεί να μετακινηθούν, ασχέτως της συναυλίας. Ενας από αυτούς είναι ο Πάνος Τζανάκης, ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και είναι δάσκαλος στην Τροιζηνία. «Επειδή γενικά θέλω να ψηφίζω, θεωρώ πολύ καλή εναλλακτική την επιστολική ψήφο», σημειώνει. Αλλοι γιατί θα λείπουν για λόγους επαγγελματικούς, όπως ο Βαγγέλης Γκικόπουλος, ο οποίος την καλοκαιρινή σεζόν θα εργάζεται φωτογράφος σε κρουαζιερόπλοιο στην Κεφαλονιά. «Δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία να ψηφίσω, είναι υποχρέωσή μου ως πολίτης», δηλώνει.

Και μερικοί προτίμησαν την επιλογή της επιστολικής ψήφου για να μειώσουν τις μετακινήσεις στο ελάχιστο. Ο Δημήτρης Τζανιδάκης έκανε την αίτηση χθες. «Για να δω τη διαδικασία», λέει στην «Κ» –την οποία χαρακτήρισε «πανεύκολη»– «και για να αποφύγω να τρέχω από τα νότια μέχρι το Χαλάνδρι». Αφότου ολοκλήρωσε τη δική του αίτηση, έκανε και της γιαγιάς του. «Είναι 95 ετών», σημειώνει, «δεν υπήρχε περίπτωση να πάει να ψηφίσει αλλιώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή