Επιστολική ψήφος: Εκλεισε η πλατφόρμα – Πάνω από 202.000 εγγραφές

Επιστολική ψήφος: Εκλεισε η πλατφόρμα – Πάνω από 202.000 εγγραφές

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από την Ελλάδα και άλλες 127 χώρες.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν μέσω αλληλογραφίας στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας και 49.234 (24,3%) Ελληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τις περισσότερες εγγραφές

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφηκε στη Γερμανία, με 9.578 Ελληνες στη χώρα να καταθέτουν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δι’ επιστολικής ψήφου.

Από κοντά ήταν και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 9.090 Ελληνες ψηφοφόρους που διαμένουν εκεί (είτε μονίμα είτε προσωρινά) να εισέρχονται και να καταχωρίζουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), η Ολλανδία (3.119) και η Κύπρος (2.808), σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του ΥΠΕΣ που δόθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των εγγεγραμμένων είναι και Ελληνες που κατοικούν σε χώρες από τις οποίες δεν ήταν εφικτή η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές το 2023, ελλείψει εκλογικού κέντρου στην περιοχή τους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι: Αμερικανική Σαμόα, Τζιμπουτί, Ανγκόλα, Μοζαμβίκη, Κονγκό, Καμπότζη, Ισημερινός, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ και Ζάμπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT