Παρασκήνιο, πρωταγωνιστές και ρόλοι-κλειδιά στο Eurogroup

Παρασκήνιο, πρωταγωνιστές και ρόλοι-κλειδιά στο Eurogroup

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά μία εβδομάδα εξελίξεων στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τη μια, να εξηγεί το πρόγραμμά του στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. και, από την άλλη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να κάνει το ίδιο στο τραπέζι του Εurogroup, η αυριανή μέρα αναμένεται να  είναι η πιο σημαντική: θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί η  ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες.

Θα έχει προηγηθεί ένα τετραήμερο εντατικής δουλειάς της νέας ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους συνήθεις εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε., αλλά αυτή τη φορά στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και αριθμών. Κι έτσι, οι έμπειροι πλέον περί το ελληνικό πρόγραμμα εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν με ευκολία να εντοπίσουν ποια από αυτά ικανοποιούν τους δημοσιονομικούς στόχους του υφιστάμενου προγράμματος, ποια όχι και ποια είναι συμβατά με το ύφος του προγράμματος.

Η ενόχληση των περισσότερων υπουργών Οικονομικών, την περασμένη Τετάρτη, ήταν ότι η τοποθέτηση Βαρουφάκη ήταν «γενική», χωρίς νούμερα και στοιχεία, όπως και τα σχόλιά του, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Eurogroup να του τονίσει χαρακτηριστικά ότι «θέλω απαντήσεις με ένα “ναι” ή με ένα “όχι”, παρακαλώ». «Ηταν 18 εναντίον ενός» λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος για να περιγράψει το κλίμα μέσα στην αίθουσα, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι κράτησαν όλοι κοινή στάση –με εξαίρεση την Κύπρο– υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου. Αλλωστε, ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Ελληνας υπουργός, ενώ γραφόταν η κοινή δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ήταν ότι δεν ικανοποιείτο το αίτημά του για συγκεκριμένη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας, μεταξύ άλλων. Και αυτό, γιατί και άλλες χώρες είχαν θίξει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι ίδιες και ότι δεν είναι διατεθειμένες για περισσότερες παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Λιθουανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι, παρότι στη χώρα του ο κατώτατος μισθός είναι 300 ευρώ, η Λιθουανία έχει δείξει αλληλεγγύη στηρίζοντας οικονομικά την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υπενθύμισε ότι η έλλειψη χρόνου είναι το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή και τάχθηκε υπέρ της παράτασης, ώστε να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, συμβούλεψε τον κ. Βαρουφάκη να είναι πολύ προσεκτικός με τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να αναφέρεται στη χώρα «ως χρεοκοπημένη». Η κ. Λαγκάρντ, από τη μεριά της, τάχθηκε και αυτή υπέρ της παράτασης του προγράμματος, αλλά δήλωσε διατεθειμένη να συζητηθούν τα λάθη του προγράμματος.

Συγχρόνως, σύγχυση δημιουργήθηκε με τη στάση της Ελλάδας στην κοινή δήλωση των εταίρων. Ο Αυστριακός, ο Φινλανδός, ο Ισπανός, αλλά και ο Γερμανός υπουργός είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα με την εντύπωση ότι έχει υπάρξει συμφωνία, αφήνοντας τη γραμματεία του Eurogroup να συντάξει την κοινή δήλωση. Η αλλαγή στην ελληνική στάση και στη συνέχεια οι δηλώσεις της ελληνικής πλευράς, που αρνείτο ότι είχε συμφωνήσει, δεν δημιούργησαν θετικές εντυπώσεις.

Το κλίμα έντασης αποκλιμακώθηκε όταν την επομένη έγινε επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ, όπου συμφώνησαν αυτό που είχε προταθεί και την προηγούμενη μέρα στο Eurogroup. Δηλαδή, να ξεκινήσει μία τεχνική αξιολόγηση των θέσεων των δύο πλευρών, για να να βρεθεί το κοινό έδαφος.

Την Πέμπτη, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της Ελλάδας δεν απασχόλησε τους 28 ηγέτες παραπάνω από 15 λεπτά. Ο κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ ήθελε να συζητηθεί περισσότερο, αλλά αντίστοιχη διάθεση δεν υπήρχε από κανέναν άλλο. Οι μόνοι σύμμαχοι της Ελλάδας ήταν η Κύπρος και λιγότερο η Γαλλία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διέκοψε τον κ. Τσίπρα ενοχλημένος όταν μίλησε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι και η δική του χώρα πέρασε δύσκολες προσαρμογές, ενώ την τάξη «επέβαλε» ο πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Τουσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή