Πρώτες γκρίνιες και υπουργικά φάλτσα

Πρώτες γκρίνιες και υπουργικά φάλτσα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν θέμα χρόνου να υποστεί ρήγματα η εξαιρετική συνοχή που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς τα εκρηκτικά όσο και σύνθετα προβλήματα της χώρας και η διαχείρισή τους, ιδιαίτερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, απαιτούν ευελιξία, την οποία δεν είναι εύκολο να δεχθεί ένα ιδεολογικά πολυσυλλεκτικό κόμμα.

Ενα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης, ξένα ΜΜΕ και αναλυτές εστιάζουν, και σωστά ώς ένα βαθμό, στη στάση του ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος πλέον έχει το δικό του βαρύ φορτίο ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ωστόσο δεν έχει κανένα πρόβλημα να τοποθετείται εφ’ όλης της ύλης. Η τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ήταν επί της ουσίας η νέα διακήρυξη του κ. Λαφαζάνη για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαφαζάνης, λένε όσοι τον γνωρίζουν, δεν είναι ο εκρηκτικός χαρακτήρας που θα αντιπαρατεθεί εν θερμώ. Οι δηλώσεις του στη Βουλή κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά των δανειστών και οι θέσεις του που αγγίζουν το απόλυτο κόκκινο για τις διαπραγματεύσεις, ήταν βγαλμένες από τις αποφάσεις του κόμματος, κατατεθειμένες και ψηφισμένες στα κομματικά όργανα, τις οποίες όπως πιστεύει ο ίδιος πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Και εκτός Βουλής, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, δεν δίστασε να αφήσει σαφή υπονοούμενα για τακτική υποχωρήσεων κατά των κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη, ενώ σαφείς είναι επίσης οι αιχμές του στο θέμα των αλλαγών των διοικήσεων των τραπεζών. Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν υπάρχει σκληρή και ήπια γραμμή, αλλά το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο όπως έχει διαβεβαιώσει τους συνεργάτες του, θα το εφαρμόσει κατά γράμμα.

Δεν είναι όμως μόνο η στάση του κ. Λαφαζάνη που παίρνει δημοσιότητα λόγω της ηγετικής θέσης που κατέχει στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Αψιμαχίες και προβληματική λειτουργία καταγράφονται και σε άλλα υπουργεία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δείχνει να είναι αδιάφορος για τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών και βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του οικονομικού επιτελείου. Οπως αναφέρουν διπλωματικοί και διοικητικοί παράγοντες του ΥΠΕΞ, ο κ. Τσακαλώτος δεν οργανώνει τις δυνάμεις του στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν πραγματοποιεί συσκέψεις και δείχνει να αδιαφορεί για τις αρμοδιότητες του αποδήμου ελληνισμού. Για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναγκάστηκε να μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Β. Πριμηκύρης από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθεί με το θέμα, αφήνοντας μάλιστα πολύ θετικές εντυπώσεις στο προσωπικό με την άριστη γνώση του αντικειμένου και το ενδιαφέρον του για την ομογένεια. Το θέμα της παρουσίας ή της απουσίας του κ. Τσακαλώτου στο ΥΠΕΞ έχει ήδη γίνει ορατό σε άλλα μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και αναμένεται να γίνουν συστάσεις για τη διευθέτησή του.

Δυσφορία

Εντονη δυσφορία έχει προκληθεί για το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος διατηρεί στη θέση του τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, πρώην στέλεχος και ταμία του ΠΑΣΟΚ που διώκεται για κακούργημα. Ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται να έδωσε πράσινο φως να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών εταιρείας σούπερ μάρκετ της Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη, με συνέπεια το ΙΚΑ να απολέσει σημαντικά έσοδα . Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ήδη έχει απασχολήσει κομματικά στελέχη, που θεωρούν απαράδεκτη τη στάση του κ. Στρατούλη γιατί θεωρούν ότι ο κ. Σπυρόπουλος οδήγησε σε κατάρρευση τα έσοδα του Ιδρύματος και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, ενώ δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες των Μνημονίων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το οξύμωρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι ο κ. Στρατούλης είναι ενταγμένος στην Αριστερή Πλατφόρμα και κατά τα άλλα είναι ο πλέον σκληρός πολέμιος των συμβιβασμών, αλλά των άλλων υπουργών…

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι η συγκατοίκηση στο υπουργείο Αμυνας του Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ησυχου και του υφυπουργού Νίκου Τόσκα. Οπως παρατηρούν αξιόπιστες πηγές, οι δηλώσεις και εξαγγελίες του κ. Καμμένου για εξοπλισμούς, «κοινωνικά ρουσφέτια» που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και οι σκληρές εθνικιστικές θέσεις του είναι θέμα χρόνου να προκαλέσουν προστριβές. Τόσο ο κ. Ησυχος όσο και ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι παράγοντες που δεν θέλουν να ανοίγουν μέτωπα, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εργάζονται με σχεδιασμό. Η ρίψη στεφανιού στη θάλασσα των Ιμίων προκάλεσε δυσφορία και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε παράγοντες του υπουργείου Αμυνας, που ωστόσο απέφυγαν να την εκδηλώσουν για ευνόητους λόγους. Η ίδια πηγή σημειώνει τη «ρωσολαγνεία» του κ. Καμμένου, που δεν στηρίζεται σε πολιτικό ή στρατηγικό σχεδιασμό, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα και τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Αντιδράσεις, πιθανότατα, θα εκδηλωθούν μόλις η χώρα βγει κατά κάποιον τρόπο από τη δίνη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT