ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Δεν απέκλεισε, πάντως, την προσαρμογή του, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ «είναι ευέλικτα, αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων και στο πλαίσιο των αξιολογήσεων». Σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο κ. Ράις απάντησε ότι «όλοι εργάζονται πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα θα ελαχιστοποιηθούν και θα αντιμετωπισθούν».

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι «θα δούμε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προσεκτικά, στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως επίσης και στο πλαίσιο του Eurogroup». Σύμφωνα με τον κ. Ράις, τα δύο προγράμματα «σχετίζονται, αλλά είναι και ξεχωριστά».

Οπως είπε, «βρισκόμαστε σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους για να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά έγκειται στους Ευρωπαίους και στην ελληνική κυβέρνηση πώς να χειριστούν καλύτερα την πιθανή επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος ή τα βήματα προς ένα νέο πρόγραμμα». Ο κ. Ράις δεν θέλησε να εικάσει τι θα περιλαμβάνει αυτό, αλλά τόνισε ότι «αυτό που επιζητούμε είναι μία συμφωνημένη διαδικασία που θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, ισχυρού πλαισίου πολιτικής, το οποίο είναι σημαντικό για να σταθεροποιηθεί η τρέχουσα κατάσταση και να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση». Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η τρόικα έχει πεθάνει, είπε πως η μελλοντική μορφή συνεργασίας της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ «είναι υπό συζήτηση και ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί».

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς προέτρεψε χθες την Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να ανταγωνισθεί επιτυχώς στην Ευρώπη και διεθνώς. Οπως είπε σε ομιλία του στο ινστιτούτο Peterson, «η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο για να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες και να μειώσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτρέψουν στην οικονομία της να ανταγωνισθεί με επιτυχία στην Ευρώπη και διεθνώς». Οι μεταρρυθμίσεις που ανέφερε γενικότερα ο κ. Σιτς περιλαμβάνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων αίροντας τα εμπόδια εισόδου σε αυτές, αλλά και γενικότερα τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και το άνοιγμα της αγοράς στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις. Παράλληλα, όμως, τόνισε την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν κάποιες φορές υφεσιακές βραχυπρόθεσμες συνέπειες, γι’ αυτό είναι καλό να συνοδεύονται από μέτρα τόνωσης της ζήτησης, τουλάχιστον από όσες χώρες έχουν το μακροοικονομικό περιθώριο να κάνουν κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT