ΠΑΣΟΚ: Να μην παραβιαστεί το Σύνταγμα

ΠΑΣΟΚ: Να μην παραβιαστεί το Σύνταγμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγκριση της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος στήριξης από τη Βουλή ζητούν από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας, παράλληλα, ότι γίνεται απόπειρα να παρακαμφθεί η ενδεδειγμένη νομοθετική οδός. «Αυτοί που με ευκολία και πάθος», αναφέρεται στο σχετικό σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη, «κατήγγειλαν κάθε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε κατεπείγον νομοσχέδιο, τώρα αναζητούν δρόμο διαφυγής με τη “ριζοσπαστική” μέθοδο της ωμής παραβίασης του Συντάγματος». Και επισημαίνουν ότι η νέα συμφωνία θα εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών της Ευρωζώνης. Επειτα, απευθύνουν πρόσκληση προς τους θεσμικώς αρμοδίους, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να μην παραβιάσουν το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία. «Το ποτήρι της αλήθειας είναι πικρό», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση «και θα το πιουν μέχρι τον πάτο αυτοί που πούλησαν προεκλογικά φίλτρα ψευδαισθήσεων».

«Συγκριτικός πίνακας»

Από τη Χαρ. Τρικούπη διέρρευσε χθες και ένας πίνακας, στον οποίο γίνεται σύγκριση ανάμεσα στο email του κ. Γ. Βαρουφάκη (αναφέρεται ως «email Βαρουφάκη/Κοστέλλο») προς τους θεσμούς και το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Τιτλοφορείται ως «συγκριτικός πίνακας για την ανάδειξη της ασυνέπειας» και περιέχει σημεία στα οποία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση προς το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, παραπέμπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, ενώ στο email του κ. Βαρουφάκη δεν υφίσταται κάποια αναφορά για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την ίδρυση αναπτυξιακών και ειδικών τραπεζών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι έχουν γίνει υποχωρήσεις στα εργασιακά (λ.χ. δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιδόματα ανεργίας, ενώ προεκλογικά υπήρχε ρητή δέσμευση για διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων), ενώ οι συγγραφείς του σχετικού πίνακα τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος. Λένε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί συνολικά το πλαίσιο που τέθηκε το 2012, ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο και “ρήτρα ανάπτυξης” στην αποπληρωμή του υπολοίπου».

Ο 13ος μισθός

Τέλος, ως προς το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στο email του κ. Βαρουφάκη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον 13ο μισθό (δώρο Χριστουγέννων) σε χαμηλοσυνταξιούχους, την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ γίνεται συνολικά αποδεκτή η απαίτηση των δανειστών ότι τα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτό το πλαίσιο, «δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ έως τώρα, αλλά και το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος τον Μάιο, θα εξετάσει αύριο το πρωί η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή