Αγεφύρωτο χάσμα εμπιστοσύνης

Αγεφύρωτο χάσμα εμπιστοσύνης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η εντύπωση είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει σταδιακά την πραγματικότητα. Δεν είναι ακόμη διάχυτη αυτή η εντύπωση, γιατί η έννοια της πραγματικότητας είναι διαφορετική στο μυαλό μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά αυτό αντιλαμβάνονται οι καλόπιστα σκεπτόμενοι πολίτες. Προφανώς είδαν την απότομη στροφή που έκανε η κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και τώρα κρίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει τα άμεσα αδιέξοδα της οικονομίας και γι’ αυτό κάλεσε επειγόντως σε σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Μπορεί να τέθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη θέμα περί ενασχόλησης με τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, αντί της συνέχισης της αντιμνημονιακής ρητορικής από τα κυβερνητικά στελέχη, ενδεχομένως και να έγιναν συστάσεις στον Γ. Βαρουφάκη να περιορίσει την περιδιάβαση στα εγχώρια και διεθνή μήντια, προκειμένου να τρέφει διαρκώς τον άκρατο αυτοθαυμασμό του. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι το βασικό ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση της τραγικής δημοσιονομικής κατάστασης μέσα στα στενότατα χρονικά περιθώρια που διαθέτει η κυβέρνηση και μαζί της η χώρα.

Κάπως έτσι σκέπτονται οι καλόπιστα σκεπτόμενοι Ελληνες, που είναι μάλιστα έτοιμοι να στηρίξουν την ηγεσία της νέας κυβέρνησης, εφόσον ακολουθήσει στην πράξη τη νέα γραμμή της, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν και την αμφιβολία τους. Δεν έχουν πεισθεί ότι τα σήματα που εκπέμπονται από το Μαξίμου είναι πραγματικά, ότι η ηγεσία της κυβέρνησης εννοεί αυτά που υπογράφει, ότι δεν συνεχίζει να παραπλανά εαυτήν και άλλους, ότι βλέπει πόσο κοντά είναι ο γκρεμός, ότι όντως θέλει την ομαλότητα. Κυρίως δεν αισθάνονται αξιόπιστους τον καπετάνιο και τους αξιωματικούς του, γιατί δεν βλέπουν προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση σχετικά με την εκπεφρασμένη βούλησή της να διατηρήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο Αλ. Τσίπρας και οι επιτελείς του έπεσαν τραγικά έξω στις εκτιμήσεις τους για τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρωζώνη, για την αποφασιστικότητα των δανειστών και των αντίστοιχων θεσμικών οργάνων να ορθώσουν το πελώριο ανάστημά τους απέναντι στις εξαγγελίες και τις απαιτήσεις τους και για τις ανύπαρκτες ουσιαστικά δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο φόβος είναι ότι πιθανότατα εκτιμούν τώρα λανθασμένα το κλίμα που επικρατεί απ’ άκρου εις άκρον στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ. Ας πληροφορηθούν λοιπόν ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη απέναντί τους και ακόμη περισσότερο, θεωρούν ότι οι της Αθήνας επιχειρούν πάλι να τους κοροϊδέψουν.

Το χάσμα εμπιστοσύνης που επικρατούσε στη διάρκεια των συναντήσεων της ελληνικής πλευράς με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το δραματικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχε σαν επιστέγασμα την εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση (proximity talks) του Β. Σόιμπλε με τον Γ. Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ. Για τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τις κυβερνήσεις των εταίρων, τα κείμενα που υπογράφηκαν είναι απολύτως δεσμευτικά και ας δοξάζουν τη «δημιουργική ασάφεια» ο υπουργός Οικονομικών, ο Γ. Κατρούγκαλος και άλλοι αστέρες των μήντια στην Ελλάδα. Ακούγοντας τους συγκεκριμένους και άλλους, αλλά και τη διγλωσσία που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός -χαρακτηριστικά όσα είπε στον Μ. Θεοδωράκη περί στρατηγικής και ελιγμών- τη ρητορική των ακραίων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καταλήγουν αβίαστα στο συμπέρασμα περί κοροϊδίας. Η πρόβλεψη είναι ότι η κατάθεση αύριο νομοσχεδίων χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμούς, δεν θα βοηθήσει τα πράγματα.

Επομένως, αν ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν φροντίσουν να γεφυρώσουν το χάσμα εμπιστοσύνης, αν δεν προσπαθήσουν να αποκτήσουν στοιχειώδη αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ οδυνηρές για τη χώρα. Θα διαπιστώσουν πάλι με καθυστέρηση, ότι το τετράμηνο ώς τον Ιούνιο δεν είναι απλά κέρδος χρόνου, όπως διαλαλούν πολλοί και διάφοροι εδώ, αλλά περίοδος προσαρμογής, όπως θεωρούν οι άλλοι. Η πίεση θα είναι αδιάκοπη και ασφυκτική στη βάση των κειμένων που υπογράφηκαν και των κανόνων που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Τα περί «δημιουργικής ασάφειας», την οποία μάλιστα επεδίωξαν δήθεν «τα κορόιδα» οι ξένοι, θα αποδειχθούν δεσμεύσεις με σοβαρότατες συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή