Σαμαράς: «Οποιος με αμφισβητεί να το πει τώρα»

Σαμαράς: «Οποιος με αμφισβητεί να το πει τώρα»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία τακτική νίκη, που όμως επ’ ουδενί δεν κρίνει τις εξελίξεις και, κυρίως, δεν θεραπεύει τον βαθύ διχασμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγαγε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Απαντώντας στο κλίμα περιρρέουσας αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε, ήδη από την πρωτολογία του, τους βουλευτές του κόμματος να πάρουν την ευθύνη και να κινήσουν τις καταστατικές διαδικασίες αμφισβήτησής του. Προκάλεσε, δηλαδή, τους αντιφρονούντες να αποδείξουν ότι διαθέτουν, κατ’ αρχήν, την κρίσιμη μάζα βουλευτών, 27 μαζί με τους ευρωβουλευτές, προκειμένου, βάσει καταστατικού, να κινηθεί η διαδικασία επαναβεβαίωσης ή άρσης της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του προέδρου.

Ο αριθμός αυτός, εκ του αποτελέσματος, δεν προέκυψε. Παρά το γεγονός ότι μικρός αριθμός στελεχών, όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης και Μ. Σαλμάς, εμμέσως έθεσαν θέμα ηγεσίας, ο κ. Σαμαράς είδε σχεδόν το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας να του ασκεί σφοδρή κριτική και, κυρίως, να αψηφά την άρνησή του για τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου, ζητώντας να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Κάποιοι εκ των βουλευτών έκαναν λόγο για υποεκτίμηση του κλίματος στην Κ.Ο. από την πλευρά των επιτελών του κ. Σαμαρά. Στον αντίποδα, άλλοι υπογράμμιζαν ότι ακόμη κι αν αθροιστούν οι διαφορετικές αφετηρίες των αμφισβητιών, αυτοί δεν αθροίζουν την κρίσιμη μειοψηφία για την αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά, ούτε βέβαια μπορούν να προκαλέσουν τη διεξαγωγή Συνεδρίου, την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Σαμαράς: «Να τελειώνουμε σήμερα με την εσωστρέφεια»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν ανέμεινε το κύμα της αμφισβήτησης εκ μέρους των βουλευτών. Αντιθέτως έσπευσε, από την πρώτη στιγμή, να ορίσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους αμφισβητίες. «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους» ανέφερε, επαναφέροντας την εκτίμηση για ταχείες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. «Θέλω να έχουμε τα χέρια μας λυμένα, να τελειώνουμε την όποια εσωστρέφεια από σήμερα… κι αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη και για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες» πέταξε το γάντι ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή».

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτό θα μετατρεπόταν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας. Στη θέση αυτή επέμεινε και στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «δεν θα κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., άλλωστε, γνώριζε εκ των προτέρων ότι η πορεία προς το Συνέδριο θα αντιμετωπιζόταν ως διαδρομή προς την αμφισβήτηση της ηγεσίας του και γι’αυτό προέκρινε τη Συνδιάσκεψη, που δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, μέσω -μεταξύ άλλων- της συγκρότησης ενός 15μελούς άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, στο οποίο πέραν των ex officio στελεχών (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, γραμματέας Κ.Ο., αντιπρόεδρος Βουλής, γραμματέας Ν.Δ,πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, εκπρόσωπος τύπου Ν.Δ.,) θα συμμετέχουν τρεις βουλευτές, με άμεση εκλογή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., δύο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και δύο σύμβουλοι του προέδρου, επιλογής του κ. Σαμαρά.

Στην ομιλία του, μαζί με την αυτοκριτική για αστοχίες της κυβέρνησης και του κόμματος, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση, άφησε αιχμές κατά του κ. Δένδια, ενώ χαρακτήρισε δυσάρεστη τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αποδεικνύει τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης.

Δεν παρέμειναν Καραμανλής, Μεϊμαράκης

Από τις δύο απέναντι θύρες της αίθουσας της Γερουσίας αποχώρησαν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ήδη από την επομένη των εκλογών έχει καταστεί σημείο αναφοράς για το σύνολο των στελεχών της παράταξης, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη στάση του, ότι δηλαδή δεν θα μετείχε στην εσωκομματική συζήτηση που ακολούθησε. Αν και όσοι έχουν, το τελευταίο διάστημα, συνομιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό έχουν σαφή εικόνα των αποστάσεων που τηρεί από τις κεντρικές επιλογές του κ. Σαμαρά, κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στην Κηφισιά, η αποστασιοποίησή του από τα κομματικά δρώμενα και η σύστασή του για αυτοσυγκράτηση ερμηνεύεται από μερίδα προεδρικών στελεχών ως μήνυμα στήριξης και, σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί ως τροχοπέδη στη βούληση αρκετών στελεχών να αμφισβητήσουν την ηγεσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από το «δείπνο των 14», εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο μιας ανοικτής αντιπαράθεσης στο κόμμα, από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία. Απέχοντας και από τη χθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Μεϊμαράκης επιδιώκει να οριοθετήσει τη διακριτή παρουσία του, ενισχύοντας έτσι και τις πιθανότητές του να διεκδικήσει ρόλο εγγυητή στην πορεία προς την επόμενη ημέρα, όποτε και αν ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή