Ξανά στο προσκήνιο η αναστολή της Σένγκεν

Ξανά στο προσκήνιο η αναστολή της Σένγκεν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο του αλαλούμ που προκλήθηκε από την εντολή που απεστάλη στα κέντρα κράτησης και η οποία αποσύρθηκε άμεσα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αναστολή της συνθήκης Σένγκεν από την πλευρά της Ελλάδας «μετά από μελέτη και προετοιμασία», όπως προσέθεσε. Τόνισε πάντως, αναφερόμενος στην έκδοση της απόφασης για την απελευθέρωση όλων των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, ότι «δεν μπορούν οι εξαγγελίες όταν πάνε να μετουσιωθούν σε αποφάσεις και πράξεις, να γίνουν χωρίς σκέψη και χωρίς να έχουν επιλυθεί ζητήματα. Διαφορετικό είναι ένα πολιτικό σλόγκαν ή ιδεολογική τοποθέτηση, να γίνει πολιτική απόφαση».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό (Βήμα 99,5) προχώρησε περισσότερο, προτείνοντας να βγούμε από τη Συνθήκη «για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ισα να φύγουν οι ξένοι και μετά να ξαναμπούμε στη Συνθήκη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών υπό τον υπουργό Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο υπουργείων στο μεταναστευτικό και δεν υπαγορεύτηκε από τα πρόσφατα γεγονότα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού στο συγκεκριμένο θέμα. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ορκιστεί η αναπληρώτρια υπουργός, καθώς πρέπει να αλλάξει πρώτα το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Χθες πάντως, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι το πρόβλημα με την έκδοση της εντολής αφορά την υπηρεσιακή δομή του υπ. Προστασίας του Πολίτη. «Δεν μπορεί να είναι βάσιμος ο ισχυρισμός ότι ένας υποστράτηγος της Αστυνομίας βγάζει διαταγή κατόπιν προφορικής υπαγόρευσης συνεργάτη μου, χωρίς να την περνάει από την ιεραρχία της Αστυνομίας. Αυτό είναι αν όχι παράδοξο, τουλάχιστον παράλογο», τόνισε.

Ταυτόχρονα χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει γραφεία και πρεσβείες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο. Φαίνεται ότι η ιδέα να εγκατασταθούν γραφεία υποδοχής μεταναστών σε χώρες όπως ο Νίγηρας, η Αίγυπτος, η Τουρκία ή ο Λίβανος κερδίζει έδαφος στην Ε.Ε., κάτι που ανοίγει τη συζήτηση για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα τουλάχιστον στο θέμα χορήγησης ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή